Nieuws Actueel
Winkelier vaker redder bij hoge nood
Mag ik gebruik-maken van het toilet? Dat mag! Dat zeggen steeds meer winkeliers tegen hun klanten. Dat schrijft het AD.

Toch is 'liever niet' een veel vaker gehoord antwoord op de vragen om even naar het toilet te mogen. ,,Het is mij te veel werk en te veel gedoe'', zegt een Alphense ondernemer in winkelcentrum Herenhof. ,,Het komt weleens voor dat iemand radeloos is, maar ik maak er geen gewoonte van.''
Deze reactie van winkeliers is bekend bij onder meer de Maag Lever Darm Stichting. Werner Tolsma van de stichting zegt dat de behoefte onder mensen met een maag-, darm- of leverkwaal aan openbare toiletten groot is. ,,Het zijn vaak patiënten die grote moeite hebben met het ophouden. Zij kunnen daar niets aan doen en zijn geholpen met openbare wc's of zaken waar zij van het toilet gebruik mogen maken.''
VervelendWant, even naar het toilet tijdens het shoppen of boodschappen doen, dat kan lang niet overal. En dat kan knap vervelend zijn voor mensen met buikklachten. Eén van de supermarkten waar je wel van het kleinste kamertje gebruikmaken kan, is de supermarkt van Dick Hoogendoorn in Waarder.
Hoogendoorn vertelt dit in een video die is gemaakt in door het Super Supermarkt Keurmerk (SSK), in samenwerking met de Maag Lever Darm Stichting. Deze laatste zet zich in voor meer openbaar toegankelijke toiletten.
SSKSSK is een keurmerk voor maatschappelijk betrokken zelfstandige supermarkten door het hele land. ,,Zelfstandige ondernemers hebben de kracht om zich lokaal in te zetten," vertelt Hans Verweij namens SSK. ,,Zij onderscheiden zich hiermee van de grote supermarktfilialen.'' SSK gaat vaker samenwerkingen met belangenorganisaties aan, om te laten zien dat lokale ondernemers zich inzetten om al het publiek te bedienen.
De PLUS-supermarkt in Waarder heeft zo'n Super Supermarkt Keurmerk. In het filmpje, dat honderden keren bekeken is, vertelt Hoogendoorn dat hij zijn winkel graag toegankelijk maakt voor al het publiek. Hij is door SSK benaderd om mee te werken aan de video 'Waar kan ik naar de wc?' ,,Dat was vooral een praktische overweging'', zegt Verweij. ,,Wij zijn in Woerden gevestigd en dan is Waarder lekker dichtbij. Deze winkel is een voorbeeld van onze 200 SSK-supermarkten."
KinderenHoogendoorn: ,,Als je bijvoorbeeld met kinderen in de stad loopt, is er altijd wel één die na een halfuur zegt: 'Pappa, ik moet plassen' en vaak kan dat niet. Of je mag door het magazijn heen naar het personeelstoilet. Dat is allemaal niet ideaal.''
Met die overweging in het achterhoofd zette Hoogendoorn voor de uitbreiding van z'n winkel in 2007 het klantentoilet in de bouwplannen. ,,Deze keuze is niet gemaakt voor darmpatiënten, maar voor iedereen. Het is een service die je kunt bieden, klanten waarderen dat.''
NetjesHet klantentoilet bevindt zich vlakbij de ingang van de supermarkt, dus ook voorbijgangers die geen boodschappen komen doen, kunnen van de wc gebruik maken. ,,Tja, dat hou je niet tegen," geeft Hoogendoorn toe. ,,Zolang mensen het maar netjes voor de volgende achterlaten." Op het filmpje is te zien hoe een jongedame boodschappen doet en nog even van het toilet gebruik maakt. Hoogendoorn vertelt ondertussen over het hoe en waarom. Op waarkaniknaardewc.nl is te zien waar het winkelend publiek een plasje kan plegen. Bij Hoogendoorn is er ook nog een plaats om luiers te verschonen. ,,In het dorp zijn veel ouders met kinderen, die er dankbaar gebruik van maken."
Het idee is bij centrummanager Ronald van Rossum in Gouda nog onbekend. Hij reageert zeer positief op het initiatief in Waarder. ,,Het lijkt mij eerlijk gezegd wel wat om in een overleg met ondernemers in het Goudse centrum hier aandacht aan te besteden. Ik vind het heel sympathiek. Het moet natuurlijk wel eerst uitgezocht worden of het haalbaar is, daar kan ik nu niets over zeggen.'' Van Rossum weet niet precies of en hoeveel middenstanders in de Goudse binnenstad hun toilet beschikbaar stellen aan klanten.
ContainerIn Gouda is eerder gekeken naar het plaatsen van een container met twee toiletten bij Klein Amerika. Dat lijkt het gemeentebestuur de goedkoopste manier om mensen met hoge nood tegemoet te komen. Gouda wil een gastvrije stad zijn en zegt graag wat doen aan klachten over het tekort aan openbare toiletten in de stad. Bedrijf 2theloo, dat commercieel toiletten exploiteert, is op bezoek geweest, maar ziet nog geen mogelijkheden in Gouda.