Nieuws Actueel

Middelburgse winkeliers werken samen in nieuwe conceptstore

Emile Calon | Foto: Lex de Meester 8 februari 2016

Guusje Bugajski in MIDDELS conceptstore winkel middelburg

De Middelburgse Guusje Bugajski begint in maart met aantal anderen een conceptstore in de Lange Delft, schrijft de PZC. "Dit is het nieuwe ondernemen."

Het nieuwe ondernemen. Zo noemt Guusje Bugajski haar plan om onder de naam inMIDDELS samen met tien anderen in de Lange Delft iets totaal nieuws te beginnen voor Middelburg. Het wordt een combinatie van koffie- en saladebar, met een aantal miniwinkels en -bedrijfjes, werkplekken en nog veel meer mogelijkheden zoals zaalhuur, yoga-beoefening en sporten.

Te kleinWat hen bindt is dat ze samen iets willen aanbieden. Ze zijn bijna allemaal nu nog te klein om zelfstandig een werkruimte te huren. Maar samen durven ze de stap wel aan. En samen zien ze kansen.

Oorspronkelijk wilde Bugajski iets samen met anderen beginnen in de Geerepassage. Dat plan haalde het niet, waarna ze op zoek ging naar iets anders, zegt de 35-jarige Middelburgse.

CrowdfundingTot nu werkte ze als loopbaancoach en yogadocent. "Ik breng mensen in beweging." En dat doet ze nu door in de Lange Delft haar plan uit te voeren. "Dit soort concepten schieten in de grote steden als paddenstoelen uit de grond. Ik vind dan ook dat zoiets in Middelburg thuishoort. Een plek waar je wat kunt drinken, eten, kopen, jezelf laten verzorgen of werken."

Momenteel is ze nog volop bezig om het pand, waar tot vorige week tijdelijk een bakker zat, gereed te maken. Het geld daarvoor haalt ze onder meer op met crowdfunding. "Want bij banken moet je tegenwoordig helemaal niet meer aankomen."

SparrenOok probeert ze via acties aan extra middelen te komen. Zo biedt ze momenteel krukjes aan in ruil voor iets anders. "En dat willen we dan ook weer ruilen. Net zolang tot we een vaatwasser hebben." Dat is volgens haar het nieuwe ondernemen. "Wil je starten, dan moet je iets bedenken." Ze hoopt natuurlijk ook dat er financiers zijn die haar plan zien zitten. Want er is bijvoorbeeld nog veel geld nodig om de zolderverdieping geschikt te maken zodat daar werkplekken kunnen ontstaan. "Ik ben zelf ook zzp'er. Heel veel van ons willen graag samen optrekken, sparren. We willen niet thuis alleen achter onze laptop zitten."

Bugajski heeft er bewust voor gekozen om online al erg actief te zijn met inMIDDELS. Vooral op Facebook "Je moet ervoor zorgen dat je online bekend bent." Om die reden gaat ze dit weekend ook op Instagram haar project promoten. "Dan bereik ik ook een andere doelgroep."

PilotZe vertelt dat ambtenaren op het stadskantoor enthousiast waren, maar dat de bestaande regels het niet mogelijk maken dat ze nu al een officiële vergunning heeft voor haar concept. Daarom heeft ze een tijdelijke vergunning. "We worden gezien als een pilot."

Wethouder Johan Aalberts is blij met het initiatief van Bugajski. "Ik zie dat meer lokale mensen in actie komen om ervoor te zorgen dat de binnenstad aantrekkelijk blijft."