PostNL betaalt sinds vorige maand 25 tot 40 procent minder voor de pakketpunten. Dat kost de ondernemers - vaak houders van een tijdschriftenwinkel of tabaksshop - 9.000 euro per jaar, claimt de Vereniging van Postwinkeliers op basis van onderzoek van economisch researchbureau Panteia. Gemiddeld dalen vergoedingen een derde, met uitschieters tot wel 40 procent. Het postbedrijf maakt daarmee misbruik van zijn economische machtspositie, betoogden advocaten André Lieshout en Ingrid Levelt-Iseger. "Als PostNL de voorgenomen verlaging van de vergoedingen doorvoert, is het exploiteren van een PostNL-postkantoor voor retailers niet meer rendabel."
Onbetrouwbaar
PostNL noemt de cijfers van de VVP, die 350 winkeliers zegt te vertegenwoordigen, onbetrouwbaar. "Het nieuwe model bestaat niet enkel uit minnen", zei advocaat Floris Diepraam tegen rechter Hans Hage. "Voor sommige groepen retailers betekent het een verhoging voor bepaalde handelingsvergoedingen."
Minder post
Volgens PostNL is het nieuwe vergoedingsmodel gerechtvaardigd nu mensen minder post versturen en het postbedrijf zijn netwerk van 2500 postkantoren inruilt voor kleinere pakketpunten. In 2018 moeten er daarvan 1800 zijn, drie keer meer dan nu.
Digitalisering
Dankzij de voortschrijdende digitalisering zouden winkeliers bovendien steeds minder werk aan de pakketpunten hebben. Het pakjesverkeer stijgt verder al jaren explosief, een trend die doorzet. "Winkeliers krijgen meer mensen over de vloer, klanten die vaak ook een pakje sigaretten of iets anders kopen", stelt Dick Kors van PostNL.
Niet meer rendabel
Volgens de VVP kunnen winkeliers niet anders. "Hen wordt de keus gelaten om deze diensten voortaan tegen zulke lage vergoedingen te verlenen dat de exploitatie van een postkantoor niet meer rendabel is óf om de PostNL-overeenkomst op te zeggen, terwijl zij veel hebben geïnvesteerd."
Vernieuwingen
PostNL stelt dat het met die investeringen reuze meevalt: het betaalt de inrichting van pakketpunten zelf. Op zijn beurt zegt de VVP weer dat de pakketpunten helemaal niet minder werk kosten dan vroeger. Veel vernieuwingen zijn nog niet doorgevoerd of bevinden zich nog in de proeffase.