Nieuws Actueel

Winkels in Veenendaal zijn toe aan een koopzondag

Nog een kleine twee weken en Veenendaal beleeft zijn eerste koopzondag ooit. Inmiddels hebben zich 120 winkels en bedrijven aangemeld, schrijft het AD.

Jaap Rademaker | Foto: ANP 7 september 2016

Winkelen 30

Dat is nog los van de horeca en dertien bedrijven op de woonboulevards die ook de deuren openen op 18 september.

De koopzondag maakt deel uit van een lang weekeinde vol evenementen en optredens. ,,Dat is nog de grootste winst'', zegt Rineke Sloetjes, manager promotie Veenendaal. ,,We hebben in korte tijd veel groepen in het centrum bij elkaar gekregen die hebben meegeholpen een mooi programma samen te stellen. Van horecabedrijven, gemeente en cultuurinstanties tot pandeigenaren en winkeliersverenigingen.''

Om de tafelNadat de gemeenteraad in juni had besloten een proef te houden met zes koopzondagen per jaar ging de stichting Winkelstad Veenendaal met alle partijen om de tafel. Binnenstadsmanager Peter Baten zei toen al dat de koopzondag deel moet uitmaken van een weekeinde met evenementen. ,,We hebben nu de kans om te laten zien dat een koopzondag kán in Veenendaal en die kans moeten we grijpen'', aldus Baten eind juni. Het gaat om zondagen waarop ook een evenement gepland staat. Na een jaar wordt bekeken of de koopzondag een blijvertje is.

Zo is het weekeinde van 17 en 18 september ideaal voor een koopzondag, omdat dan ook de opening van het culturele seizoen is met een lange lijst aan activiteiten. Veenendaal is al jaren verdeeld over de koopzondag. Het confessionele deel van de gemeente wil er niet aan. Een deel van de winkels en werknemers heeft er geen behoefte aan.

CultuurfabriekWelkom in Veenendaal is de slogan waarmee de stad zich nu wil promoten en dat begint op de vrijdagavond met een Night of the Proms op het Stadsstrand. Op zondag is daar het muziekfestival Toon in het Zand. De Cultuurfabriek is die dag geopend.

De gemeente stelt op de koopzondag de drie gemeentelijke parkeergarages en de twee parkeerterreinen gratis beschikbaar. Ook straatparkeren is gratis. Parkeergarage Corridor van particuliere beheerder Q-Park geeft de eerste 500 bezoekers die 5 euro of meer besteden bij deelnemende winkels, een uitrijkaart.