Nieuws Actueel

Winkelsite tegen leegstand Goes werpt vruchten af

De in september vorig jaar gelanceerde website startjewinkelingoes.nl blijkt een succesvol instrument om leegstaande of leegkomende panden in de Goese binnenstad in te vullen, schrijft PZC.

Luc Oggel | Foto: archief 22 februari 2017

Sinds september vorig jaar kunnen ondernemers op de genoemde website in één oogopslag zien waar zij in het centrum een winkel of horecabedrijf zouden kunnen beginnen en wat de mogelijkheden zijn. Het doel is om leegstand in het stadshart terug te dringen. Dat lijkt, afgaande op het actuele aanbod op de website (in totaal 35 locaties), nog niet helemaal uit de verf te komen, maar niets is minder waar, zegt wethouder Derk Alssema.

Vijf serieuze aanmeldingen

,,Via de site hebben zich acht ondernemers gemeld. Vijf van hen willen zich serieus in Goes vestigen." Alssema kan nog geen namen noemen, maar het gaat om drie winkels en twee horeca-ondernemers. Daarnaast zijn er nog vier winkels die buiten de site om, plannen hebben om naar Goes te komen. Overigens staan niet alle aangeboden panden leeg. Sommigen zijn nog in gebruik, maar de ondernemers hebben al wel aangekondigd er mee te gaan stoppen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Het Tierelantijntje aan de Grote Markt. Opmerkelijk: ook het pand van speelgoedwinkel Vissertoys aan de Grote Kade staat erbij.

In de Lange Vorststraat en Lange Kerkstraat zijn op dit moment de meeste winkelpanden beschikbaar, respectievelijk 4 en 6. Dat zijn zogeheten A-locaties en de huurprijzen zijn dan ook fors: voor bijvoorbeeld het pand Lange Kerkstraat 17 met een oppervlakte van 78 vierkante meter moet per jaar 45.000 euro worden opgehoest, dat is 3750 euro per maand.

Huurprijzen

Volgens Alssema zijn de huurprijzen in veel gevallen echter onderhandelbaar. ,,Vastgoedeigenaren zien ook dat de prijzen van vroeger niet meer die van nu zijn. Mede doordat zij bereid zijn daar in tegemoet te komen zie je dat de leegstand de afgelopen tijd is afgenomen."

De website maakt deel uit van het totale actieplan binnenstad. Dat is inmiddels gereed en wordt dit voorjaar aan ondernemers gepresenteerd. Eén van de onderdelen is om potentiële ondernemers actief te benaderen met mailings, waarin zij op de site worden geattendeerd. Inmiddels zijn er twee de deur uit. Volgens Alssema moeten ondernemers worden 'verleid' om naar Goes te komen. De website wordt voortdurend aangevuld en verbeterd en is gekoppeld aan een andere site, binnenstats.nl. Op dat portaal zijn allerlei resultaten van onderzoeken in binnensteden gebundeld.