Nieuws Actueel

Chaud Devant: van studentenatelier tot winnaar ondernemersprijs

“Als ik een chef in de keuken zie staan, kijk ik altijd even naar zijn billen om te zien of hij een van onze broeken aan heeft”, lacht Bianca van der Lee. Grote kans dat ze inderdaad het logo van Chaud Devant aantreft. Haar bedrijf is marktleider op het gebied van kokskleding in de Benelux. Vorig jaar werd Van der Lee beloond met de Amsterdamse Ondernemersprijs (AOP).

Sofie Smulders | Foto: Marco Bakker 18 september 2018

Winnaar Ondernemersprijs bianca van lee

“Een enorme eer. Al ben ik hier niet geboren, ik voel me toch half Amsterdams. Ik ging hier op mijn achttiende heen om Bestuurskunde te studeren en bedacht het concept voor Chaud Devant toen ik op mijn fietsje door De Pijp reed. Dat ik dan twintig jaar later op deze manier erkenning van de stad krijg, maakt me heel trots. En ik was de eerste vrouw die de prijs won, dat vind ik extra mooi. Wellicht kan ik daarmee het vrouwelijk ondernemerschap stimuleren. Stiekem hoop ik dat de volgende winnaar wederom een vrouw is.”

Hoe kom je terecht in de kokskleding?

“Een vriend van mij had een bijbaantje in de horeca en scheurde uit zijn koksbroek. Dat bracht me op het idee om een kwalitatief goede en hippe koksbroek te ontwikkelen. Het werd een succes en al snel volgden koksbuizen, mutsen, schorten, alles wat je kunt bedenken voor in de professionele keuken. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een bedrijf van 35 mensen. We leveren internationaal, hebben een distributienetwerk in 20 landen en topchefs als ambassadeurs.”

Lees ook: Bianca van der Lee (Chaud Devant) wint Amsterdamse Ondernemersprijs

Wat heeft het winnen van de AOP je gebracht?

“Vooral veel naamsbekendheid, niet alleen in Amsterdam en Noord-Holland, maar ook landelijk. Ik krijg veel uitnodigingen om te komen spreken, om openingen bij te wonen. Je krijgt er bijna zo’n lintjesknip-functie van. En het opent deuren. Wij zijn de Healthy Food Foundation gestart, waarmee we jongeren op basisscholen bewust willen maken van gezonde voeding. Met deze titel kom je toch gemakkelijker binnen. Na ruim twintig jaar commercie is dit een nieuwe uitdaging voor mij, een manier om iets terug te geven aan de maatschappij.

De winst trok ook de aandacht van investeerders en banken. Chaud Devant heeft altijd een stabiele groei gehad, maar in de afgelopen vier jaar is zowel de omzet als de omvang van het bedrijf verdubbeld. Veel ondernemers zullen het niet met mij eens zijn, maar maximale groei hoeft van mij niet. Probeer het allemaal maar eens bij te benen.”

Waarom denk je dat Chaud Devant vorig jaar gewonnen heeft?

“Innovativiteit en creativiteit zijn belangrijke criteria. Wij bedenken continu nieuwe producten en concepten. Maar ook het feit dat ik het bedrijf op een studentenkamer drie hoog achter in De Pijp met een dubbeltje op zak begonnen ben, heeft me geholpen. We zijn een uniek bedrijf en hebben een eigen sociale werkplaats. Want of je maatschappelijk verantwoord onderneemt, daar wordt ook naar gekeken.”

Tot slot: zou je andere ondernemers aanraden om mee te doen?

“Absoluut! Wat mij betreft is dit de mooiste titel die je als Amsterdamse ondernemer kunt krijgen. Als je een ambitieus bedrijf hebt in Amsterdam en je identificeert met de stad, moet je je zeker aanmelden (aanmeldtermijn is gesloten, red). Het is weinig werk, je moet alleen je cijfers op orde hebben. Deze prijs is een leuke manier om ondernemerschap te stimuleren. En een goed voorbeeld voor startende Amsterdamse ondernemers.”

https://youtu.be/4WgU6vrgJdM