Nieuws Actueel

Witzand opent zesde vestiging

Bouwmaterialen-groothandel Witzand mikt met de zesde vestiging op het 'bolwerk van zzp'ers'. Enschede heeft zoveel te bieden. Dit meldt De Twentsche Courant Tubantia.

Anja Kruise | Foto: Annina Romita 23 januari 2017

Witzand

Witzand Bouwmaterialen heeft haar zesde vestiging geopend, aan de Hendrik ter Kuilestraat in Enschede. Die stad biedt vanwege zijn grote voorraad oude woningen interessante groeimogelijkheden voor het Almelose familiebedrijf. Het marktonderzoek dat Witzand in Enschede liet uitvoeren, leverde commercieel gezien genoeg vertrouwen op om daar nog een filiaal te vestigen.

Zzp-bolwerk

Aan de Hendrik ter Kuilestraat, op de plek waar ooit drukkerij Van der Schaaf zat, is een bedrijfspand van 2.500 vierkante meter neergezet. Enschede is een echt zzp-bolwerk, heeft het marktonderzoek uitgewezen. Tijdens de bouwcrisis zijn veel bouwvakkers als zzp'er voor zichzelf begonnen, omdat hun bedrijf failliet ging of doordat ze hun baan bij een reorganisatie kwijtraakten. Dat betekent veel potentiële nieuwe klanten, aldus vestigingsleider Remco Spekenbrink. "Grotere aannemers zijn al klant bij ons. Daar zit niet de grootste groei. Wel in zzp'ers. Hun projecten zijn kleiner, maar qua aantallen is het een interessante categorie. Ook al omdat veel zzp'ers elkaar klussen toespelen als een project te groot is voor een persoon."

Oude woningen

In het verlengde van het grote aantal zzp'ers is de relatief grote voorraad van oude woningen in Enschede een extra pluspunt voor de Almelose bouwmaterialengroothandel om zich ook in Enschede te vestigen. "Nu er weer vertrouwen is in de economie, wordt er weer volop gerenoveerd. Dat is bij oude huizen nu echt nodig en daar zijn er in Enschede veel van. Het is de belangrijkste reden dat we daarnaartoe zijn gegaan."

Renovatie bestaat doorgaans uit kleinere, complexere klussen. Daarvoor worden vaak zzp'ers ingehuurd. Juist doordat in Enschede volop wordt gerenoveerd is het zaak daar als materialenleverancier in de buurt te gaan zitten, want de marges zijn smal. Vaste klanten willen maar maximaal 15 minuten hoeven te rijden om hun materialen op te halen, is uit onderzoek gebleken.

Volumepartij

Er zijn groothandels die een winkelconcept met een breed assortiment voeren. Klanten halen daar hun materialen persoonlijk af, er wordt niet bezorgd. Witzand noemt zichzelf een volumepartij. "Wij willen meer groothandel zijn in plaats van winkel. Slechts 15 procent van onze omzet bestaat uit producten die worden afgehaald. Alleen al met beton rijden er per dag vijftien vrachtwagens naar klanten."