Nieuws Actueel

Woede om Facebookreclame Coca-Cola

Gerben van 't Hof 8 januari 2016

Betercocacolaplaatje1065

Oekraïners zijn woest vanwege een nieuwjaarsboodschap van Coca-Cola. Het frisdrankenmerk adverteerde op VKontakte, de Russische variant van Facebook, met een landkaart waarop de Krim staat aangeven als onderdeel van Rusland. Het schiereiland werd in 2014 door de Russen geannexeerd.

De advertentie leidde tot een stortvloed aan boze reacties. De Oekraïense ambassade in de Verenigde Staten schreef in een officiële verklaring: 'De Krim was en is een deel van Oekraïne'. Op sociale media roepen Oekraïners op tot een boycot van Coca-Cola. Ze voelen zich in hun nationale eer gekrenkt.

Het advertentiebedrijf heeft de reclame intussen verwijderd en biedt zijn verontschuldigingen aan. Volgens Coca-Cola heeft het ingehuurde marketingbureau de kaart aangepast zonder medeweten van de multinational. "Het is niet onze bedoeling een politiek standpunt in te nemen. We steunen geen enkele politieke beweging of partij. Onze taak beperkt zich tot het produceren van kwaliteitsvolle dranken."

GoogleOok technologiebedrijf Google kwam in Oekraïne in een kwaad daglicht te staan. De online vertaaldienst Google Translate zette 'Russische Federatie' in het Oekraïens om naar 'Mordor', een regio in de trilogie van Lord of the Rings die bekend staat als 'het Land van het Kwaad'. 'Russen' werden weer 'bezetters' en de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov 'een zielig paardje'. Google stelt dat technische fouten in de algoritmen tot de onjuiste vertalingen heeft geleid.

Rusland annexeerde het Oekraïense schiereiland in maart 2014. Dat kwam Moskou op sancties van westerse regeringen te staan. Slechts een handvol landen erkent de Krim als onderdeel van de Russische Federatie.