Nieuws Actueel
Wonen in een klaslokaal van De Driemark
Er is een groep die als het om wonen gaat in Winterswijk tussen de wal en het schip valt, schrijft De Gelderlander. "Jongeren, van 18 tot 35 jaar. Er is geen partij die met hen bezig is. En ondertussen staan er grote gebouwen leeg."

Jeroen Schreurs, zelf 30 jaar en samenwonend, ging er wel mee aan de slag. Bij de gemeente presenteerde hij onlangs een plan voor herbestemming van de voormalige middelbare school De Driemark aan de Zonnebrink. Na sloop van het achterste deel is er plek voor 21 appartementen en een aantal studio's waar ook gewerkt kan worden.
Het invullen van de ruimte was de eerste stap, nu volgt de tweede: een financieel haalbaar plan maken dat betaalbare woonruimte oplevert. Een keihard marktonderzoek legt de Winterswijker niet op tafel. Maar de eerste duidelijke reacties zijn er wel. "Na een bericht op Facebook kreeg ik de eerste twintig aanvragen al binnen."
Jeroen Schreurs verhuurt in het Ondernemerscentrum Winterswijk aan het Weurden werkruimte voor kleine zelfstandigen. Vorig jaar is hij daarmee ook in Doetinchem begonnen, in een groot pand aan de Terborgseweg. "Ik ken de doelgroep, ik spreek de jeugd. Als ik vraag waar ze wonen zeggen ze: thuis. Er is geen aanbod."
Het huuraanbod van een woningcorporatie als De Woonplaats is traditioneel en uiterst beperkt als het om jongeren gaat. "Woningcorporaties hebben het beeld dat ze aan de vraag voldoen. Ze beseffen niet dat ze met hun woningen een ander deel van de markt aanspreken."
Inspectie
Schreurs wil met 'Oldschool' die aansprekende woonvorm wel bieden. Met architect René Scholten, bouwkundige Rene te Selle en aannemer Martijn Wiggers werkte hij een plan uit, waarbij elk lokaal in de oude school aan de Zonnebrink de basis vormt voor één appartement.
De gemeente Winterswijk geeft hem de kans om dat plan in één maand verder uit te werken. "Een quickscan. Eind april moet die klaar zijn. Deze week ben ik met bouwkundigen in het pand voor een nauwkeurige inspectie."
Die analyse moet helpen bij het vinden van antwoorden op vragen als 'Wat kost het?' en 'Wat is een realistische aankoopprijs?'
Schreurs: "De gemeente was minder enthousiast over een grote groep jongeren op één plek. Vandaar dat het aantal appartementen wat is verkleind, we denken nu ook aan zes woonwerkstudio's voor zaken die bij het pand passen."
Verhoging
Het oorspronkelijke schoolgebouw is hoog, waardoor de appartementen een verhoging krijgen: boven de slaapruimte, daaronder toilet en douche, het keukenblok er tegenaan. En de huurprijs? "Het streven is een gemiddelde maandhuur van 475 euro, het aanbod varieert van studentenkamer tot volwaardig appartement. De goedkoopste is dan misschien 250 euro, de duurste 600. En zes woonwerkstudio's, waarbij we streven naar een prijs onder de huursubsidiegrens. Voor die laatste zoeken we nog geïnteresseerden."
Jeroen Schreurs is ondernemer en weet dat de financiële basis keihard duidelijk moet zijn. "Ik heb een partner, een partij uit de vastgoedwereld. Die heeft ook expertise, contacten, onderpand. Het streven is om eind april de gemeente een voorstel te doen, dan weten we ook hoe en wat we kunnen betalen. Ik proef nu dat het gaat lukken. Dit gebeurt in steden, dit moet in Winterswijk ook kunnen."
Maar het gaat Jeroen Schreurs om meer dan alleen een zakelijk verhaal. "Als je als krimpregio jongeren niet faciliteert op het gebied van werk, ondernemerschap en huisvesting, speel je migratie naar de grote steden in de hand."