Nieuws Actueel

Workaholic? Zo werk je door in je vakantie

Je weet het heus wel: natuurlijk moet je niet doorwerken op vakantie. En je belooft ook dat het echt, écht nauwelijks gaat gebeuren. Behalve dan af en toe je mail checken. Even een telefoontje. Misschien een paar updates vanuit kantoor. En inbellen bij die ene belangrijke teamvergadering.

Charlotte van 't Wout | Foto: Pixabay 25 juni 2018

Werkplek laptop apple pixabay

Voor je het weet, heb je de hele vakantie doorgewerkt, heb je een boze partner én een boos kantoor: allebei ontevreden over het feit dat je er maar half voor ze bent. Hoe regel je het als workaholic als je écht op vakantie wil, maar ook niet kan stoppen met werken? Been there, done that, schrijft Charlotte van 't Wout in de Succesminuut in het AD.

Als eerste is het goed om superduidelijk af te spreken wat je wel en niet gaat doen voor kantoor. Beloof niet 'altijd aanwezig' te zijn: maar spreek een tijdstip af waarop jij je mail of telefoon checkt. Kies een tijdsbestek uit waarin je wilt werken, bijvoorbeeld elke ochtend twee uur. Kies in elk geval een tijdstip waarop je echt ook dingen kunt regelen; tijdens werktijd.

Wanneer je op vakantie de werkuurtjes tussen vijf en zeven uur 's avonds plant, zit je je de rest van de avond te verbijten over problemen die je in de mail tegenkomt, en kun je geen actie ondernemen. Als je die uurtjes hebt bepaald, probeer dan voor de rest ook echt je telefoon te negeren: belletjes laat je naar voicemail gaan en luister je terug. En zet in je out of office dat je één keer per dag je mail checkt.

Lees ook: Onbezorgd op vakantie: 3 handige tips om helemaal los te komen van je werk

En wanneer je aan het werk gaat, probeer een echt werkhoekje te maken. Beantwoord je mail niet vanuit je strandstoel. Dan ga je die strandstoel namelijk associëren met werk, en is de verleiding groot om maar door te gaan. En voor je het weet zit je elke dag aan je telefoon gekluisterd en dat is niet de bedoeling. Ga dus altijd echt naar je hotel terug, kies een 'kantoorplekje' en doe alleen daar werkdingen. Zodra je opstaat, gaat de vakantiemodus weer aan.

3 tips voor slim werken op vakantie

1. NEEM EEN EXTRA TELEFOON MEE: je vakantietelefoon. Daar zet je een buitenlandse simkaart in, en zo kun je gewoon tijdens je vakantie van 4G gebruikmaken. Je werktelefoon laat je dan in het hotel.

2. SPREEK DUIDELIJK AF WAARVOOR ze op kantoor kunnen bellen. Soms bellen ze met elk wissewasje, maar het gebeurt ook dat 'niemand je wil storen' en ondertussen de hel losbarst op kantoor, iets waar je graag vanaf zou willen weten.

3. EIGENLIJK IS DIT NIET DE BEDOELING HÈ. Voortaan, komend jaar, ga je het zo organiseren op je werk dat je op vakantie kan zónder door te werken. Beloof het jezelf.