Nieuws Actueel

WorstTruck maakt een show van de grill

Met een foodtruck de kost verdienen betekent 's zomers bijna elk weekend in zon en vaak ook Hollandse regen buitenstaan. Je moet er maar zin in hebben. Om je heen vieren mensen feest, terwijl jij de hele dag lange wachtrijen staat weg te werken achter een hete bakplaat. Jarno Wendelgelst (26) doet het met WorstTruck en zijn Ballen Bakfiets inmiddels al bijna vijf jaar, 'waarvan twee serieus', zoals hij zelf zegt. ,,Het is jammer dat het vooral in de zomer het meeste werk oplevert", zegt hij tegen het AD.

GEA BRUINSMA | Foto: Wardie Hellendoorn 1 augustus 2017

Foodtruck worst truck wendelgelst wardie hellendoorn

De jaren met de WorstTruck hebben van Wendelgelst inmiddels een doorgewinterde foodtruckexploitant gemaakt, maar dat heeft wat tijd gekost. ,,In het begin had ik geen idee wat ik deed of waar ik op moest letten. Stonden we daardoor zomaar ergens in een leeg weiland op een slecht bezocht evenement, terwijl we gigantisch hadden ingekocht."

Kater

Behalve bij de voorbereiding ging het binnen zo'n festivalweekend in het begin ook nog weleens mis, vertelt Wendelgelst. Na een onverwacht wel erg kalme dag op een festival besloot hij in een nabijgelegen dorp nog wat te drinken met zijn collega. Dat liep behoorlijk uit de hand: ,,De volgende dag stonden we met een enorme kater om en om te koken, en dan lag de ander zo ongeveer kotsend achter de truck."

Lees ook: Bram Ladage: Van patatkraam tot miljoenenbedrijf

Show

Tegenwoordig zou dat hem niet snel meer overkomen, omdat hij het werk nu ook echt serieus neemt. Hoe doet hij het eigenlijk achter de truck? ,,Je moet er altijd een show van maken", vertelt Wendelgelst. ,,Ik houd de grill vol met vlees, laat zien dat ik bezig ben - ook al valt dat stiekem wel wat mee. Ik sta nooit met mijn armen over elkaar."

Hard werken

Toch houdt het leven van de worstenverkoper niet altijd alleen maar hard werken in. ,,Ik krijg de sfeer op de evenementen wel mee, al is het op een andere manier. Soms knijp ik er even tussenuit om een halfuurtje te gaan dansen, maar ik moet me natuurlijk inhouden."

Altijd vrij

In het hoogseizoen staat hij zowat ieder weekend achter de WorstTruck. Zijn relatieve rustdagen vallen dan op maandag tot en met woensdag. ,,Dat is jammer, want mijn vrije tijd valt op dagen dat vrienden juist werken." Ook vakanties plant hij op ongebruikelijke momenten: januari en februari zijn de afgelopen jaren steeds de vakantiemaanden. Hij is overigens niet de hele winter vrij, want dan begint het plannen alweer voor het nieuwe seizoen, en heeft de truck een likje verf nodig. ,,Soms heb ik het gevoel dat ik altijd werk, andere keren juist dat ik altijd vrij ben."

Negen-tot-vijfbaan

Ondanks het vrije gevoel dat hij soms krijgt van zijn werk, is hij weleens jaloers op mensen met een negen-tot-vijfbaan. ,, Het werk kan heel leuk zijn, maar is ook heel onzeker. Ik moet toch elk jaar weer op zoek naar plekken om te staan. Dan maak ik me weleens zorgen over de toekomst."

Naam

Jarno Wendelgelst

Werkt de zomer door als

Foodtrucker

Naam bedrijf

WorstTruck

Locatie

Op festivals en eerste zondag van de maand Westergasfabriek, Amsterdam.

Ik sta nooit met mijn armen over elkaar

Foodtruck ondernemer Jarno Wendelgelst