Nieuws Actueel

Xi waarschuwt Rutte voor breuk tussen Europa en China

De Chinese president Xi Jinping heeft premier Mark Rutte tijdens de G20-top op Bali gewaarschuwd voor het gevaar van het 'ontkoppelen' van de economieën van China en Europa, meldt de Chinese staatszender CCTV. Europa wordt door de Verenigde Staten onder druk gezet om geen chiptechnologie meer aan China te leveren. Volgens Xi is samenwerking juist belangrijk, ook op economisch gebied.

ANP 15 november 2022

ANP151122127 1

"We moeten de politisering van economische en handelszaken bestrijden", zei Xi. De Chinese president wil dat daarmee "de stabiliteit van de wereldwijde industriële ketens en leveringsketens" wordt behouden. De opmerkingen van Xi hebben vermoedelijk grotendeels betrekking op ASML. De chipmachinemaker heeft al geen vergunning om zijn allernieuwste chipmachines aan China te leveren, maar als het aan de VS ligt komt er ook een ban op de verkoop van minder geavanceerde apparaten die nodig zijn om chips te maken.

Rutte op zijn beurt stelde dat in het gesprek met Xi zaken als mensenrechten, klimaat en de oorlog in Oekraïne aan de orde kwamen. Xi zou zich daarbij hebben uitgesproken tegen het dreigen met kernwapens. Volgens Rutte is het "in tijden van oplopende geopolitieke spanningen" van belang in gesprek te blijven. Ook minister van Financiën Sigrid Kaag was aanwezig bij het gesprek met Xi.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws