Nieuws Actueel

'Yes! Dit maakt me blij en is the best job ever'

Jadrike Boels | Foto: Frans Nikkels 29 januari 2016

Jeanpierrewolters1065

Ze zijn er nog: échte speciaalzaken van ondernemers die niet raken uitgepraat over hun product. Zoals Jean Pierre Wolters (46) met zijn Warhammerwinkel vol mystieke wezens, schrijft Tubantia.

De opening van zijn Warhammerwinkel, nu anderhalf jaar geleden, was voor Jean Pierre een jongensdroom die uitkwam. "Ik ben al 25 jaar bezig met Warhammer. Door studie en werk raakte het wat op de achtergrond. Ik ben opgeleid tot historicus en stond voor de klas als geschiedenisdocent, tot de kans zich voordeed mijn oude hobby op te pakken. Ik dacht direct: yes! Dit maakt me blij en is the best job ever. Ik heb van mijn hobby mijn werk gemaakt."

Wie de enige Warhammerwinkel van Twente aan de Korte Haaksbergerstraat in Enschede binnenstapt, treedt een andere wereld binnen. Klanten praten over het verzamelen van een nieuw leger, het binnenhalen van een ruimteschip of over een koninkrijk dat wordt aangevallen door een duistere heerser. De winkel staat vol elfen, orks, aliens en andere mystieke wezens.

Allerbeste miniaturenOp de vraag wat Warhammer precies is bestaat geen eenduidig antwoord. Volgens Jean Pierre gaat het in de eerste plaats over 'de allerbeste miniaturen die er bestaan' en in de tweede plaats om een spel. De ondernemer verkoopt miniaturen die passen bij twee grote verhaallijnen. Warhammer 40.000, waarbij de mensheid wordt bedreigd door onder anderen aliens, en Warhammer Age of Sigmar waarbij het koninkrijk Sigmar onder vuur ligt van een kwaadaardige heerser. Elke week worden nieuwe verzamelobjecten uitgebracht en regelmatig verschijnen boeken waarin de wezens figureren.

"Ik ben nooit Warhammer-moe. De mogelijkheden zijn oneindig en de verhalen laten de miniaturen leven", vertelt Jean Pierre enthousiast.

Klanten kopen in zijn winkel pakketjes met onderdelen voor miniaturen die bij een specifiek verhaal passen. Dit gaat van een leger space marines tot een groepje dwergen. De één schildert de wezens met uiterste precisie en stalt ze uit in een vitrinekast, de ander zet ze in voor het spel en vecht complete veldslagen uit.

VeldslagenDat vechten mag ook in Wolters' zaak. "Regelmatig komen groepjes mannen op eigen initiatief met hun legers in de winkel. Daar zijn ze de hele dag zoet mee. Ik organiseer ook toernooien en speeldagen." Midden in de zaak staan drie hoge tafels. Twee zijn ingericht als terrein voor veldslagen. De andere tafel is voor klanten die hun miniaturen in de winkel willen beschilderen. "Iedereen is welkom."

Vrouwen ziet Jean Pierre niet vaak in zijn winkel. Waarom is hem niet helemaal duidelijk. "Je kunt de miniaturen maken zoals jij het wilt. Het enige wat je nodig hebt is fantasie. Die hebben vrouwen natuurlijk ook."

Wolters pakt een robot tevoorschijn, vol glitters. "De échte Warhammer-fanaten worden hier niet gelukkig van, maar alles kan natuurlijk."