Nieuws Actueel
Yesty moet de cadeaukaart 2.0 worden
Ondernemer Nick Stals verkocht vorig jaar zijn cadeaukaartenbedrijf GiftforYou en ging nadenken over een nieuw bedrijf. Dat werd Yesty, met cadeaukaarten die je persoonlijk kan maken en via Whatsapp sturen wanneer je dat wilt.

Nick Stals is een succesvolle ondernemer die ooit de bedrijven HotelSpecials en GiftforYou begon. Van de eerste is hij nog steeds mede-eigenaar, de tweede verkocht hij vorig jaar aan het Franse Wonderbox. HotelSpecials begon hij vanaf zijn zolderkamer, maar groeide uit tot een van de grootste online bookingsites, gericht op weekendjes weg. Er werken internationaal zo’n 120 mensen.
Daaruit kwam cadeaukaartenbedrijf GiftforYou voort, waarbij Stals hotelovernachtingen, etentjes, sauna’s, uitjes via cadeauboxen verkocht. Dat bedrijf had hij negen jaar, totdat het Franse Wonderbox vorig jaar aanklopte om het te kopen. Stals: ,,Ik ben in juni 2017 vertrokken als directeur bij GiftFor2 en gaan nadenken wat ik wilde gaan doen. In januari begon hij met Yesty. Opnieuw gaat het om cadeaukaarten, maar dan anders.”
Cadeaukaart via Whatsapp
Met Yesty – dat vandaag gelanceerd wordt - koop je via de app een cadeaukaart van bijvoorbeeld de HEMA. Je kunt de kaart persoonlijk maken, met een video of foto, of een stukje tekst, of een combinatie daarvan. Vervolgens kun je de kaart geven wanneer je dat wilt. Dat kan via Whatsapp, meteen nadat je de kaart hebt gekocht, maar ook op een ander moment. De cadeaukaart kun je dus bewaren in de Yesty-app.
Lees ook: Alphacomm Digital Commerce wil de VS veroveren met belkaarten
Stals: ‘De voordelen zijn dus dat je de kaart persoonlijk kunt maken en kopen en versturen wanneer je het wilt. De ontvanger van de cadeaukaart krijgt een berichtje via Whatsapp van degene met wie hij of zij bevriend is. In dat bericht zit een linkje naar de Yesty-pagina, en daar pakt het cadeautje zich uit met de persoonlijke boodschap. Vervolgens zie je bij welke retailer je de kaart die je ontvangen hebt kunt besteden.’
Daarvoor moet je dan wel de Yesty-app downloaden, want de cadeaukaart die je hebt gekregen zit in de walletfunctie van de app. Stals: ‘De app heeft twee functies: een plek waar je de kaart kunt kopen en de wallet waar de kaarten inzitten die je hebt gekregen, maar ook de kaarten die je wel en nog niet hebt verstuurd. De ontvanger heeft óók de mogelijkheid - eenmalig - om de kaart te ruilen. Met de barcode kan hij de kaart verzilveren. Wij willen een goede klantenervaring bieden en zorgen dat iemand altijd een cadeaukaart ontvangt die men op dat moment graag zou willen. Daarmee bieden we de gever zekerheid, want men weet best vaak wel wat de ontvanger leuk vindt. En het assortiment wordt dusdanig breed dat er altijd wat tussen zit.”
Van bol.com tot Zalando
Yesty begint met zowel fysieke als online partners: Bol.com, Hema, de Bijenkorf, Zalando, Bladcadeau, VT Wonen, Hotelspecials, GiftForYou en Giftcard. Het zijn partijen die al eerder met hem hebben samengewerkt en dus weten wat ze aan hem hebben. Stals zegt dat er nog meer op het punt staan om aan te haken.
Lees ook: HousingAnywhere: van studentenkamer naar platform in 70 landen
En de naam? Volgens hem ‘nietszeggend’, maar er zit wel een symbolisch haakje aan: het verwijst naar gesture, een geste, een gebaar. ,,Een cadeau geven is een heel mooi ritueel. Yesty heeft ook een hele positieve associatie: yes, een vrolijke naam. En hij is internationaal te voeren.”
Waar gaat Yesty geld mee verdienen? Betaalt de consument of de uitgever, of retailer? Stals: ,,De consument betaalt niets, de app is gratis en als je een cadeaukaart van 20 euro koopt dan hoef je ook niet meer dan dat bedrag te betalen. Wij ontvangen commissie over de verkochte cadeaukaarten. De hoogte daarvan verschilt, we krijgen een percentage. Over de exacte hoeveelheid doe ik geen uitspraken.”
Stals mikt op een brede doelgroep, want er zijn volgens hem in Nederland veel mensen die cadeaukaarten kopen. De belangrijkste groep is 20-45 jaar. Om de consument te bereiken, gaat Yesty inzetten op digitale kanalen, met sociale media als belangrijke aanjager. ,,We gaan verschillende kanalen inzetten, maar uiteindelijk gaat het erom dat men door gaat krijgen welke problemen wij oplossen en hoe handig en leuk Yesty is. Dat moet uiteindelijk als een lopend vuurtje gaan. De essentie is dat mensen het gaan doorvertellen.”
Winst maken
Verwacht Stal snel winst te maken? ,,De vraag is wat is snel, hè? Dit jaar en volgend jaar wordt waarschijnlijk verlies gemaakt. Ook door het neerzetten van het bedrijf en het doorontwikkelen.”
Er is altijd wel iets van een risico bij het opzetten van een nieuw bedrijf. ,,Je bent zo goed als je laatste wedstrijd”, zegt Stals. ,,Ik heb nu een paar successen achter mijn naam staan en dat wil ik wel zo houden. Ik heb met de verkoop van GiftforYou een goede buffer op kunnen bouwen, maar er gaat wel serieus geld in Yesty. Er zit nu al ruim vijf ton in en dat moet wel terugverdiend worden. Als dit concept niet aanslaat dan ben je wel geld kwijt. Ook je tijd kun je maar een keer besteden. Ik ben hier fulltime mee bezig. Dat is ook indirect een risico natuurlijk. De consument bepaalt of ze het product mooi vindt en gaat gebruiken. We krijgen in ieder geval goede respons van gebruikerstesten en van onze partners en retailers die met ons samen willen werken.”
Volgens Stals is het voordeel dat het een bestaande markt is, die nu op een slimmere manier wordt ingevuld. ,,Ik heb ook een behoorlijke ervaring in de cadeaukaartenmarkt, dus ken de ins- en outs. Wat ik deed met HotelSpecials en GiftforYou komt eigenlijk samen.”