Nieuws Actueel

Zakenkrant: Denemarken somberder over groei economie

Denemarken gaat zijn voorspelling voor de groei van de economie dit jaar naar beneden bijstellen. Dat meldde de Deense zakenkrant Børsen. Volgens het blad gaat het Deense ministerie van Financiën de prognose verlagen naar 2,8 procent, van een eerder voorspelde 3,4 procent.

ANP 31 augustus 2022

ANP310822089 1

Minister van Financiën Nicolai Wammen zei tegen Børsen dat het steeds duidelijker wordt dat de oorlog in Oekraïne negatieve gevolgen heeft voor de wereldeconomie. Zo zorgen de sterk gestegen prijzen voor energie en levensmiddelen voor een hoge inflatie, waardoor de koopkracht van huishoudens wordt gedrukt.

Voor volgend jaar rekent het ministerie nu op een groei van 0,8 procent. Hier werd eerder een plus van 1,9 procent voorzien. De inflatieverwachting werd juist naar boven bijgesteld. De Deense inflatie komt dit jaar uit op 7,3 procent, tegen een in mei voorspelde 5,2 procent.

Denemarken maakt vanwege de Russische gascrisis veel meer werk van windenergie, met name op zee. Ook heeft Denemarken burgers en bedrijven opgeroepen zoveel mogelijk energie te besparen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws