Nieuws Actueel

Zakenman verruilt welvaart voor welzijn

Léon Collaris (50) uit Elst zag zijn rol als zakenman veranderd door een zeldzame vorm van kanker. Hij kiest nu voor welzijn in plaats van welvaart, zo vertelt hij aan De Gelderlander.

Mathilde Lentjes | Foto: Erik van 't Hullenaar 10 mei 2016

Ondernemerwelvaartwelzijn1065

"Toeval of niet: enkele weken voor in december 2014 bij mij de diagnose neuro-endocriene tumor, net-kanker, werd gesteld, begon ik met mijn compagnon een tweede bedrijf. We bieden zorgorganisaties online marketing- en communicatieplannen. Ineens zat ik er middenin, niet alleen als zakenman, ook als patiënt.

Ik ben ook mede-eigenaar van webapplicatiebedrijven Cowpunks en Eppix. Ik was een druk bezet man. Altijd onderweg bezig met zakendoen, omzet genereren en netwerken. Dat veranderde na de diagnose. Ik schrok me de tering. Ik ben er eerst een paar weken uitgeweest, maar daarna weer fulltime aan de slag gegaan. Op een gegeven moment ging dat niet meer, omdat ik te veel last had van mijn ziekte en omdat ik allerlei (experimentele) behandeltrajecten inging."

Designmeubels"Ik bemoei me nog wel met de bedrijven, maar op afstand. Ik ben niet meer fulltime aanwezig. Dat kan ook niet, ik ben grotendeels afgekeurd. Alles wordt anders als je met een open einde te maken krijgt. Ik heb geen idee hoe het ziekteproces zal verlopen en hoelang ik nog te leven heb. Mijn kijk op het leven en hoe dat in te richten, is veranderd. Op een gegeven moment heb ik op een aantal flip-overs geschreven wat ik nog kan, wat ik nog wil en vooral wat ik niet meer wil. Ik had geen bucketlist, ik heb wel een fuck-it-list. Welzijn is voor mij nu belangrijker dan welvaart. Voor de diagnose wilde ik bijvoorbeeld per se designmeubels in mijn huis en dure kleding. Ik houd nog steeds van mooie spullen, maar ik kijk er anders naar. Als ik moet kiezen tussen een dure inrichting en een vakantie met mijn vrouw en twee dochters, dan kies ik voor dat laatste. We hoeven niet meer naar verre oorden zoals Nieuw-Zeeland, Italië is ook prima.

De projecten - veelal onbetaald - waar ik mij nu mee bezighoud, zijn vooral betekenisvol. Zo geef ik lezingen over hoe het is om kankerpatiënt te zijn, en heb ik het boek Voor nu en straks geschreven. De opbrengst is voor stichting Alpe d'HuZes en de artsenvereniging Net-kanker. Eerder stortte ik me overal in, vaak als een kip zonder kop. Nou, dat behoort tot het verleden.

Mijn rol als vader en echtgenoot is ook veranderd. Ik ben veel vaker thuis en doe meer in en rondom het huis. Dat was voor iedereen wennen, maar daar hebben we nu onze draai in gevonden."