Nieuws Actueel

Zapp-personeel gaat actievoeren om goede ontslagregeling

Medewerkers van flitsbezorger Zapp voeren vrijdagmiddag actie bij het Nederlandse hoofdkantoor van het bedrijf. Ze eisen een goede ontslagvergoeding nu het Britse bedrijf wil vertrekken uit Nederland.

ANP 24 juni 2022

ANP240622076 1

Volgens Radical Riders, een vakbond opgericht voor bezorgers van online bestelde maaltijden of boodschappen, heeft Zapp zijn werknemers in een videovergadering meegedeeld dat ze per 1 september worden ontslagen. De bond eist nu een genereuze ontslagregeling, doorbetaling van de lonen tot het einde van het contract en volledige transparantie over de aanstaande stappen van Zapp in Nederland.

Zapp, met enkele honderden medewerkers actief in Amsterdam en Rotterdam, kondigde eerder deze week aan een vertrek uit Nederland te overwegen. De regelgeving rond pakhuizen in die steden zou voor te veel onzekerheid zorgen. Amsterdam en Rotterdam leggen de groei van zogeheten dark stores in binnensteden aan banden, wat snelle bezorging moeilijker maakt. Volgens Radical Riders heeft Zapp in een Zoom-gesprek met personeel ook gezegd dat een poging het Nederlandse onderdeel te verkopen was mislukt.

Radical Riders was voor de aankondiging van het vertrek uit Nederland al verwikkeld in een conflict met Zapp. Zo klaagde de bond over onveilige werkomstandigheden. Medewerkers dreigden bovendien met een staking voor betere beloningen en duidelijkere communicatie. Daarnaast hekelden ze een concurrentiebeding in hun contract waardoor ze niet als fietskoerier aan de slag konden voor andere bedrijven na hun dienstverband bij Zapp.

Behalve Zapp zijn in Nederland ook Getir, Gorillas en Flink actief als bezorgers van boodschappen, die vaak binnen enkele minuten na bestelling worden geleverd. Tijdens de coronalockdowns groeiden deze bedrijven razendsnel, maar winst maken ze nog niet. Investeerders lijken ook voorzichtiger geworden met het geld dat ze in deze start-ups steken.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws