Nieuws Actueel

Zeeuwse bedrijven helpen met onderzoek naar 'betere' ui

De kwaliteit van de Nederlands ui moet omhoog. Daarom pompt de uiensector de komende drie jaar twee miljoen euro in een breed onderzoek.

Frank Balkenende (PZC) 11 januari 2017

Uit stock

Meer dan vijftig, voor een deel Zeeuwse, bedrijven doen mee, waaronder de uienverwerkers, exporteurs en zaadhandelaren. Ook de telers en toeleveranciers zoals CZAV, Agrifirm en Van Iperen haken aan. Daarnaast dragen onderzoeksinstellingen hun steentje bij, van WageningenUR, NSure, ZLTO tot en met agrarisch kennis- en innovatiecentrum Rusthoeve in Colijnsplaat. De topsector Agrifood betaalt 650.000 euro mee aan het privaat-publieke onderzoek.

Zeeuwse ui exportproduct

Nederland is de grootste exporteur ter wereld. Zeeuwse handelsbedrijven zijn goed voor 80 procent van de export. Uien gaan naar 120 landen. De omzet bedraagt een half miljard euro per jaar.Om de leidende positie te behouden, is een constante, hoge kwaliteit cruciaal. Het onderzoek, het grootste dat ooit in de uiensector is uitgevoerd, richt zich op drie pijlers: het uitgangsmateriaal, meststoffen, en als laatste ziekten en plagen zoals de schimmel Fusarium en de bewaarziekte 'koprot'. Ook wordt gekeken naar voedingsstoffen, sporenelementen en het moment van oogsten.