Nieuws Actueel

Zeeuwse economie groeit in 2018 met 2,7 procent

De Zeeuwse economie groeit volgend jaar met 2,7 procent, schrijft de PZC. En tegelijkertijd neemt de werkloosheid verder af, voorspelt ING.

Frank Balkenende (PZC) 22 december 2017

Wallet 2668463

Voor de Zeeuwse economie staan alle seinen op groen. De bedrijvigheid neemt toe. Economisch groeit de provincie volgend jaar met 2,7 procent. Tegelijkertijd blijft de werkloosheid dalen. Het aantal werkzoekenden zakt naar 3,4 procent, blikt het economisch bureau van ING vooruit.

Achterhoede

Hoewel 2,7 procent economische groei bepaald niet slecht is, zit Zeeland daarmee wel in de achterhoede. Zeven provincies doen het beter. Daar groeit de economie met 3 procent of meer. De sterkste groei vindt plaats in de Randstad en de regio Eindhoven. De enige provincie waar de economie krimpt, is Groningen, maar dat komt omdat er een rem op de gasproductie is gezet. Zonder die effecten groeit ook in die provincie de economie. Groningen blijft de provincie met de hoogste werkloosheid: 5,1 procent.

Lees ook: Kingfish zet nieuwe vis in de markt

WW-uitkering

Zeeland was jarenlang de provincie met de minste werkzoekenden, maar Utrecht lijkt dat stokje over te nemen. Daar komt de werkloosheid in 2018 uit op 3,3 procent. Of de prognose uitkomt, is de vraag. In het laatste kwartaal scoorde Zeeland een historisch laag werkloosheidspercentage van 3,1 procent. De gemeente Vlissingen telt de meeste inwoners met een WW-uitkering (4,2 procent). Kapelle heeft relatief gezien het minste WW'ers (2,5 procent).

Arbeidsmarkt

De lage werkloosheid maakt de Zeeuwse arbeidsmarkt ontzettend krap. Werkgevers kunnen in de regio al maanden nauwelijks gekwalificeerd personeel vinden. Terwijl bedrijven vooral naar hoogopgeleiden zoeken, bestaat het aanbod overwegend uit mensen met een lage opleiding. Ruim een derde van de mensen met een WW-uitkering heeft geen 'startkwalificatie'. Dat wil zeggen dat ze basisschool, vmbo of mbo-1 als hoogst afgeronde opleiding hebben.

Nijpende situatie

De situatie is nijpend doordat het aantal banen groeit als kool. Van mei 2016 tot mei 2017 is sprake van een toename van bijna 2.600 banen in Zeeland. Dat is een groei van 1,5 procent, blijkt uit cijfers van de Regionale Informatiebank Bedrijven en Instellingen Zeeland (RIBIZ). Het totaal aantal Zeeuwse banen bedraagt 180.000. Het is voor het eerst in jaren dat het aantal banen in Zeeland weer toeneemt. De grootste banengroeiers zijn de gemeenten Vlissingen (4,5 procent, vooral te danken aan de haven) en Reimerswaal (3,6 procent, met name in de voedselverwerkende industrie).

Groeimotoren

Er kwamen in Zeeland per saldo bijna 1.400 nieuwe bedrijven bij. Faillissementen komen nauwelijks meer voor. Groeimotoren zijn de agro-industrie en de export van landbouwproducten. Ook de uitvoer van chemische producten draagt flink bij aan de economische vooruitgang.