Nieuws Actueel

Zeeuwse frietproducent opent fabriek in Rusland

Friet is emotie, vinden ze bij Lamb Weston / Meijer. Binnen een gebalanceerd eetpatroon past met enige regelmaat prima een lekker frietje. Ook in Rusland hebben ze behoefte aan onze Nederlandse patat. Daarom verruimt de Zeeuwse producent van voorgebakken diepvriesaardappelen het blikveld naar de voormalige Sovjet-grootmacht.

Henk van de Voorde | Foto: Carrie Frederiks 20 september 2016

Friet zeeland rusland carrie frederiks

De eerste Russische frietfabriek komt in Lipetsk, 400 kilometer ten zuiden van Moskou. Momenteel wordt het enorme perceel bouwrijp gemaakt. De oplevering is begin 2018. In Nederland beschikt het concern over fabrieken in Kruiningen (ook hoofdkantoor), Bergen op Zoom en Oosterbierum.

Verder zijn er Europese vestigingen in het Engelse Wisbech en Oostenrijkse Hollabrunn. ,,Als global company willen we ook in Rusland een goede dekking hebben. Er worden daar veel aardappelen geteeld, maar er wordt niet veel friet gegeten'', vertelt Peter van Wouwe, CFO bij Lamb Weston / Meijer. ,,Onze internationale klanten, met name de quickservice-restaurants, willen we ook graag vanuit Rusland helpen met groeien. Vandaar dat we een joint venture zijn aangegaan met Belaya Dacha, marktleider in Rusland in versgesneden salades.''

Kennis aardappelteelt

Beide bedrijven vullen elkaar goed aan, stelt projectleider Zeno Deurvorst. ,,Belaya Dacha weet precies hoe de Russische markt werkt. Wij nemen onze kennis van aardappelteelt en frietproductie mee. We leveren al aan de Russische markt, maar nu komen we dichter bij de klant.'' Lamb Weston / Meijer hecht veel waarde aan het verbinden van de gehele voedingsmiddelenketen, van telers tot en met de klanten en consumenten. ,,De boeren telen aardappelen van uitstekende kwaliteit, die in de fabrieken worden verwerkt tot lekkere eindproducten.''

Zekerheid

De nieuwe fabriek in Rusland wordt in een economische zone gebouwd. ,,Er is daar een uitstekende logistieke supplychain. Onze nieuwe vestiging ligt ook vlak bij een aardappelgebied'', zegt Lisette Jacobs, manager hr en communicatie. Lamb Weston investeert in Rusland ook in eigen teelt.

,,Zo is er zekerheid van toevoer naar de eigen fabriek. Bovendien kunnen we op deze wijze lokale boeren kennis bijbrengen over de teelt van onze aardappelproducten'', zegt Peter. Vanuit Nederland worden medewerkers ingevlogen om de productie van diepgevroren aardappelproducten ook in Rusland te laten slagen.

,,In Lipetsk zijn veel economische activiteiten. Uiteindelijk zijn het de lokale mensen die het moeten doen. We leiden hen op met onze kennis van aardappelverwerking en apparatuur'', besluit Lisette.