Nieuws Actueel
Zeeuwse ondernemers promoten Thoolse klederdracht
De oprichting van een Thoolse klederdrachtstichting gebeurde meer uit praktisch oogpunt dan dat de initiatiefnemers er echt op zaten te wachten. "Maar nu het zover is, vind ik het toch wel leuk, hoor", zegt Sarien Bout-Sakko, één van de leden. "Mensen zagen ons misschien toch een beetje als een vriendengroep die aan verkleedpartijtjes deed. Nu heeft het enige statuur gekregen," vertelt ze in een interview met PZC.

Tien vrouwen en twee mannen vormen sinds kort de Stichting Streekdracht Tholen. Samen geven ze al langer presentaties, bijvoorbeeld in zorgcentra. De meeste leden van de klederdrachtgroep zijn ook lid van een andere streekdrachtvereniging zoals Ons Boeregoed en De Arke.
"Dat we buiten deze verenigingen om presentaties gaven, kwam ons wel eens op commentaar te staan", zegt de kersverse voorzitter Han Moerland. "Nu we zelf een officiële stichting zijn, is dat geen probleem meer. Er is geen sprake van ruzie, hoor. We blijven gewoon lid van de andere verenigingen."
CultuurDe stichting hoopt de cultuur van de Thoolse dracht te behouden en waar mogelijk over te dragen. "Als mensen het leuk vinden, komen we een presentatie verzorgen", stelt Moerland. Voor dit jaar staan ook al een paar speciale optredens op het programma. Zo geeft een aantal leden in het najaar acte de présence tijdens het Groot Thools Dictee. Dat wordt dit jaar geschreven door Sarien Bout-Sakko. "Ik ga het dictee zelf ook voorlezen in klederdracht", belooft ze. Ook doet de groep in juli mee aan de Zeelandparade, die wordt gehouden ter ere van het 650-jarig bestaan van Tholen-stad.
Hoewel streekdracht wellicht een wat oubollig imago heeft, is Bout-Sakko niet negatief over de toekomst. "De jeugd heeft er wel degelijk interesse in", weet ze. "Laatst kwam ik een meisje tegen dat mijn kleding prachtig vond. 'Dat wil ik ook wel', riep ze."
Fraaie collectieDe twaalf leden hebben samen een fraaie collectie, met onder meer burgerdracht, boerendracht en rouwdracht. Maar het vermoeden bestaat dat her en der nog wel wat Thoolse kledij verborgen ligt. "Ik kan zo vier adressen noemen waar prachtige dingen op zolder blijven liggen", aldus Bout-Sakko. "Dat is zo jammer. Misschien leidt de oprichting van onze stichting ertoe dat mensen het eens willen laten zien."
Ook Cok Stoutjesdijk, die zich al jaren bezighoudt met streekdracht, denkt dat er nog best wat te vinden moet zijn. "Maar er is ook veel verloren gegaan, hoor", zegt de Thoolse, die actief was bij het Streekmuseum. "Zo heeft een juwelier uit Bergen op Zoom hier na de oorlog zijn slag geslagen. Hij heeft veel mooie dingen voor weinig geld opgekocht. Door erfenissen zijn ook veel collecties uit elkaar gehaald."