Nieuws Actueel
Zeg het met kaarten als woorden tekortschieten
Beterschap? Of misschien toch sterkte? Kankerpatiënten worden soms helemaal niet meer beter en dan kunnen al die goedbedoelde beterschapskaarten knap irritant zijn. Rob Bruntink en Mariska Overman uit Hengelo bedachten voor die vaak moeilijke situaties de bijzondere collectie Kaarten van Betekenis. Liever voorgedrukte woorden, dan helemaal geen woorden.

Eén op de vier mensen ‘stapt’ namelijk voortijdig uit het leven van een ernstig zieke patiënt. Niet wetende wat ze nog moeten zeggen. „Verlegenheid met de situatie is vaak de belangrijkste reden”, weet Bruntink uit ervaring. Zijn Bureau MORBidee maakt de dood bespreekbaar, door ludieke producten en diensten te bedenken. Voor zorg, uitvaart, welzijn en particulieren. Van kinderlijk eenvoudige spellen tot spraakmakende Death Cafés. En sinds dinsdag dus ook de Kaarten van Betekenis. Een wens die na jaren eindelijk in vervulling gaat.
IsolementBruntink is al twintig jaar journalist-auteur met palliatieve zorg als specialisatie en ziet met lede ogen toe hoe patiënten in een sociaal isolement raken. Bekenden komen niet meer op bezoek, buren weten niet meer wat ze moeten zeggen en de vriendenkring wordt kleiner en kleiner. „Maar een kaartje sturen is altijd goed”, zegt partner Overman.
En dan ontstaat er dus vaak een dilemma bij de kaartenstandaard in de winkel. Bruntink vertelt over de presentatie van de collectie kaarten afgelopen dinsdag in Het Familiehuis Daniel den Hoed in Rotterdam. „Een vrouw werd knettergek van de beterschapskaartjes.”
BlancoEr zijn natuurlijk blanco kaarten in overvloed, maar wat schrijf je een kankerpatiënt? „Ook daar komen veel mensen niet uit”, zegt Bruntink. ‘Blijven vechten’ en ‘positief blijven denken’, zijn veelgeziene kreten. Bruntink en Overman hebben betere suggesties.„Ik ga je niet vertellen dat je moet vechten, dat je niet moet opgeven, dat je positief moet blijven, dat je hier iets van kunt leren, dat alles een bedoeling heeft. Ik ga je alleen maar vertellen dat ik het heel erg vind voor jou.” Of „De chemokuren zitten erop, fijn! Samen iets leuks gaan doen, als je zin hebt, en je energie er weer een beetje is?”
Teksten die overigens niet zomaar uit de lucht komen vallen. De partners schakelden in hun zoektocht naar de juiste woorden ook de hulp in van (ex-)kankerpatiënten. Zij weten als geen ander wat een kaartje, hoe klein het gebaar ook is, kan betekenen.
235 kaartenDe Kaarten van Betekenis kunnen helpen een isolement te voorkomen of te verkleinen, zeggen Bruntink en Overman. Ze kunnen het verschil maken tussen ‘niets’ en ‘iets’ horen van vrienden, familie en collega’s. Een missie die succesvol van start is gegaan, want de eerste dag zijn er al 235 kaarten verkocht. De collectie, bestaande uit vijftien kaarten, is ontworpen door Peter Beemsterboer en Merit de Jong. En in de Stichting Roparun hebben Bruntink en Overman een gelijkgestemde partner gevonden. Het resultaat? Hun huis in Hengelo staat vol met duizenden kaarten. Bruntink: „Zo werkt dat met grote drukkers.”
Er is werk aan de winkel, want het tweetal doet alles zelf. Van de kaarten verpakken en de wandeltocht naar de brievenbus tot gesprekken met boekenwinkels en grote online partijen. De kaarten zijn te verkrijgen via kaartenvanbetekenis.nl, maar nog liever ziet het stel ze in de kaartenstandaard in de winkels. Daar waar mensen worstelen met het kiezen van een geschikte kaart. Veel winst verwachten ze niet te maken. „En als die er al is, dan gaat het geld naar de ontwikkeling van nieuwe kaarten”, zegt Bruntink. „Ons ‘meeleefgroepje’ van (ex-)kankerpatiënten heeft nog genoeg wensen.”