Nieuws Actueel

Zelfbewust op zoek naar een nieuwe kans

Een nieuw begin: veel mensen blijken resultaatgerichte banen in te wisselen voor menselijker werk. Maar worden ze er gelukkiger van? En komt er voldoende brood op de plank? Het Brabants Dagblad ging met deze nieuwe starters in gesprek.

Jette Pellemans | Foto: John Schouten 24 mei 2016

Een nieuw begin

Op 1 januari 2015, bijna anderhalf jaar geleden, zegde Annelies Goedmakers (52) uit Breda na bijna dertig jaar haar contract op bij Van Lanschot Bankiers. "Zo lang alweer? De tijd is voorbij gevlogen!" Sindsdien leidt Goedmakers een massagepraktijk, onder anderen voor mensen met kanker. Bij de bank vond ze niet langer voldoening. "Ik heb er met plezier gewerkt, maar er veranderde te veel door bezuinigingen en reorganisaties. Ik moest 's ochtends vragen waar ik die dag mocht zitten en wat ik kon doen." Goedmakers nam een pauze van drie maanden. "Toen ik eruit was geweest, raakte ik nog overtuigder van mijn onvrede. Ik ben blij dat het me helder werd, anders had ik misschien nog jaren doorgesukkeld."

UitnodigendZoals Annelies zijn er velen. Mensen stappen uit de loondienst en zetten een bedrijf op (de hoofdtrend) of zoeken een toekomst in de wellness, sport of voeding. Kleinere tendensen zijn: coach worden (nummer 4), de uitvaartbranche in (5), een bed & breakfast openen of in de verkoop van wijn en bier stappen (6). Bijna één op de vijf mensen koos ervoor de wijde wereld in te trekken en bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te gaan doen.

Afgelopen jaar zag het Brabants Dagblad een hele stoet mensen met hun verhaal voorbijkomen. Zo werd advertentieverkoper Tom Aarts (45) kastenmaker en verruilde Rudi Korthuis (61) haar baan in de communicatie voor een mindfulnesspraktijk. Waarom kiezen zoveel mensen voor de zachte sector? ,,Dat brengen de leeftijd en de tijdgeest met zich mee," zegt loopbaancoach Dorine van Bree van 'De Werkcoach' in Utrecht. "Mensen rollen vaak van de ene functie in de andere. Op een gegeven moment vragen ze zich af of ze die baan nóg eens tien jaar willen doen. We zijn zelfbewuster. Mensen onderzoeken meer wat ze gelukkig maakt. Dat werkt door in hun loopbaan." De crisis sinds 2008 heeft ook invloed, denkt ze. "Vroeger leek het risico minder groot als je wilde veranderen van baan. Nu de vaste banen minder voor het oprapen liggen, zijn mensen bewuster van wat ze te bieden hebben voordat ze op zoek gaan naar ander werk."

InkomenOf dat financieel gezien verstandig is, valt moeilijk te zeggen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek noch het UWV houdt bij hoe het mensen vergaat die radicaal van beroepsrichting veranderen. Veel geïnterviewden geven aan dat het inkomen niet doorslaggevend is. Annelies Goedmakers: "Wat ik belangrijker vind, is dat ik het gevoel heb dat ik meer kan betekenen voor mensen. Dat geeft me energie. Ik zit in de luxepositie dat ik lang heb kunnen sparen en dat we geen kinderen hebben. Daarom kan ik dit doen."

Er is niet één beroep aan te wijzen dat iedereen graag wil gaan doen. Wel ziet Van Bree veel mensen die proberen te leven van wat ze leuk vinden en goed kunnen. Meestal beginnen ze een bedrijf. De groep zzp'ers tussen 45 tot 65 jaar is gestegen van 390.000 in 2011 naar ruim 427.000 in 2014.

Als het werkt, heb je een bevredigend tweede deel van je carrière. Annelies: "Werk is nooit 100 procent leuk, maar het percentage is sinds mijn switch wel flink omhoog gegaan." Korte stilte. Dan lachend: "En dat uurtje later opstaan, vind ik ook héél prettig."