Vrijdagmiddag stuurden minister Van Gennip en staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst/CDA) hun lang verwachte reactie op onderzoeken naar het functioneren van de Wet Deregulering beoordeling arbeidsrelatie (Wet DBA), de opvolger van de VAR, naar de Tweede Kamer. De brief maakt onderdeel uit van het Commissiedebat ZZP van de Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid dat donderdagochtend plaatsvindt.
De wet uit 2016 heeft nooit naar behoren gewerkt, en wordt door Platform Zelfstandige Ondernemers (PZO) en Vereniging Zelfstandigen Nederland (VZN) omschreven ‘als een draak van een wet’.
,,De gedachte van Wet DBA is dat zo kan worden bepaald of een opdracht buiten dienstbetrekking kan worden gedaan”, begint Cristel van de Ven, voorzitter Netwerk Zelfstandig Ondernemers en VZN. ,,Een mooie gedachte, en met het huidige arbeidsrecht ook essentieel om überhaupt een opdracht voor een opdrachtgever uit te kunnen voeren. Maar in de praktijk ontbreekt het namelijk aan duidelijkheid voor alle betrokken partijen. We zijn dan ook niet verbaasd over de strubbelingen van de Belastingdienst. We verbazen ons wel over een aantal aanbevelingen en het gebrek aan actie terwijl de noodzaak om het verbeteren van wet- en regelgeving steeds groter wordt.”
In de praktijk is de Wet DBA een draak van een wet. In de praktijk ontbreekt het aan duidelijkheid voor alle betrokken partijen. Ik ben dan ook niet verbaasd over de strubbelingen van de Belastingdienst
Cristel van de Ven, voorzitter Netwerk Zelfstandig Ondernemers en VZN
Het kabinet geeft aan "in stappen" toe te werken naar volledige handhaving van de Wet DBA. Uiterlijk vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst weer écht handhaven op schijnconstructies, waarbij werkgevers zelfstandigen werk laten doen dat eigenlijk door een werknemer zou moeten worden uitgevoerd.
Lees ook: VZN-voorzitter Cristel van de Ven: 'Nasleep corona voor zzp'ers nog lang niet voorbij'
Het echt gaan handhaven is een belofte uit het regeerakkoord, maar dit zal naar verwachting dus pas aan het einde van de regeerperiode gebeuren. Intussen hebben bedrijven, zelfstandigen en werknemers ruim de tijd om zich hierop voor te bereiden, aldus het kabinet in de brief aan de Tweede Kamer.
Belastingdienst moet meer middelen krijgen om Wet DBA te handhaven
De betrokken bewindspersonen benadrukken verder dat "niet één simpele oplossing bestaat voor de problematiek van de schijnzelfstandigheid". Enerzijds moet de Belastingdienst als uitvoerende organisatie meer middelen krijgen, maar het kabinet wil ook "een gelijker speelveld voor contractvormen" in het arbeidsrecht, als het gaat om sociale regelingen en de belastingregels. Bovendien wordt de wet mogelijk aangepast om de regels duidelijker te maken.
Lees ook: 'Zzp’ers willen dat regering afbouw zelfstandigenaftrek opschort'
Van de Ven heeft het inmiddels wel gehad met weer een ‘procesbrief’ over dit onderwerp. Ze haalt hiervoor het kritische onderzoek van de Auditdienst Rijk aan waarin de samenstellers vinden dat de wet- en regelgeving moet verbeteren. ,,Hier zit de crux van het probleem en dus ook de oplossing. Het is dan ook opvallend dat juist op dit cruciale punt de minister geen helder antwoord geeft. Het is een repeterende plaat. Ik zal dat dan ook vanmiddag bij mijn bezoek aan Karien van Gennip duidelijk maken. Naar alle waarschijnlijkheid komt eind deze week de zogenoemde Hoofdlijnenbrief over de arbeidsmarkt naar buiten. Ik hoop dat daar eindelijk eens knopen in door worden gehakt.”
Tekst gaat onder de foto verder.
De voorzitter van de Netwerk Zelfstandig Ondernemers en VZN pleit er vanmiddag ook voor om het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid te benoemen als penvoerder. ,,Dit ingewikkelde dossier loopt nu over drie departementen – Financiën, Economische Zaken en Klimaat en Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het is beter voor het proces.”