Nieuws Actueel

Zes kanshebbers voor gratis winkel in Culemborg

Komende week gaat de jury in gesprek met zes aspirant-gebruikers van het pand aan de Oude Vismarkt in hartje stad. Een daarvan krijgt in april de sleutels overhandigd, meldt De Gelderlander.

BRAM VAN SCHAIK 24 maart 2017

Thinkstock Photos 513313670

Vorige week sloot de inschrijftermijn voor ondernemers die hun kans willen wagen in het nu nog leegstaande winkelpand op een A-locatie tegenover de HEMA. ,,In anderhalve maand tijd heb ik meer dan tien keer serieus contact gehad met een geïnteresseerde'', vertelt citymanager Marnix van Namen, een van de juryleden. ,,Aanvankelijk wilden we met vijf, misschien zelfs hooguit drie kandidaten in gesprek gaan. Omdat zes aanmeldingen zeer interessant zijn, hebben we het roer omgegooid."

Combinatie winkel-horeca

Van Namen houdt zich op de vlakte over de achtergrond van de kandidaten. ,,Ze komen zowel uit Culemborg als van daarbuiten. De combinatie van winkel met kleinschalige horeca kwam een paar keer terug in de voorstellen. Er zijn kant-en-klare plannen, maar ook zijn enkele ideeën nog niet ver genoeg uitgewerkt om direct in te zetten. Daarover willen we eerst nog meer weten.''

Leegstand

De winactie, die uitsluitend via sociale media is gevoerd, is een project van de pandeigenaar, diens makelaar, de Verenigde Ondernemers Culemborg en de gemeente. Doel is om iets te doen aan de leegstand in het hart van Culemborg en om de aandacht te vestigen op het aanwezige potentieel aan consumenten onder de 28.000 inwoners. Die leegstand steekt overigens met 6 procent vacante winkelruimte nog gunstig af tegen het landelijk gemiddelde van 10 procent.

Half jaar gratis

De winnaar heeft straks een half jaar om zijn of haar concept zonder enige kosten in de markt te zetten. Daarna is het de bedoeling dat hij of zij het pand gaat huren. Rabobank en INRetail zorgen in die cruciale eerste maanden voor begeleiding van de nieuwbakken winkelier.