Nieuws Actueel
Zes ondernemers bouwen samen aan klein maar duurzaam huis
Een huisje van 28 vierkante meter dat zelf genoeg stroom en water levert. Een prototype is zondag te zien op de Wildfair in Hoog Soeren. Met hun ontwerp spelen de Apeldoornse ondernemers in op de 'tiny house-beweging’. In de Stentor vertellen ze over het ontstaan en de mogelijkheden van Ministek.
'Daar wil ik wel wonen.' Zo'n reactie krijgen de zes Apeldoornse ondernemers die samen bouwen aan Ministek vaak. Het gaat om een huis met een oppervlakte van 28 vierkante meter, voor één of twee personen. Het moet zelfvoorzienend worden: via zonnepanelen wordt stroom opgewekt, regenwater wordt gebruikt en afvalwater ter plekke gezuiverd. De woning staat op wielen, draait om z'n as en vangt zo altijd zonnestralen, als de zon schijnt tenminste.
Van schaalmodel naar prototype
Dat huis is het einddoel van Martijn Monné, Marianne Meijer, Mireille Langendijk, Annemarie Huisman, Saskia Toorenaar en Ed Euser. Drie maanden geleden bogen zij zich nog over een schaalmodel, nu bouwen ze een prototype. In een loods aan het kanaal in Apeldoorn is vooral Monné als houtconstructeur druk aan het werk. Het afgelopen weekeinde bracht hij er door. De vijf anderen - van ontwerper tot marketingspecialist - helpen hem waar mogelijk. Net als een Syrische vluchteling die dolblij is dat hij wat kan doen.
Verrassend hoog
Het prototype is zondag voor iedereen te bekijken op de Wildfair in Hoog Soeren. Het is dan nog lang niet bewoonbaar, maar geeft vooral een indruk van het formaat. "Verrassend hoe hoog het wordt", zegt Toorenaar, staand op het houten platform. Het hoogste punt tikt net iets meer dan zes meter aan. Het plafond in de badkamer en keuken wordt een dikke twee meter hoog, op de verdieping komt de slaapkamer met een bed waar twee personen in kunnen. "Een goede twijfelaar", zegt Toorenaar.
Verplaatsbaar
Om het prototype in Hoog Soeren te krijgen, moet het huisje weer uit elkaar. Zo is het ook ontworpen: het is vrij simpel in vier taartpunten op te delen en te verplaatsen. Toch blijven het forse delen en het bedrijf Van Gerrevink helpt daarom dit weekeinde voor het transport naar Hoog Soeren.
In opmars
Een fundering graven hoeft niet, aansluiting op elektriciteits- en waternetwerk ook niet. Dat maakt het een vreemde eend in de bijt in de streng gereguleerde woningbouw. Toch zijn de gesprekken met de gemeente over een geschikte locatie goed, zegt Toorenaar. Die denkt positief mee. Het speelt in veel meer gemeenten, want de 'tiny house-beweging', waar Ministek ook naadloos in past, is in opmars. Het doel van de demonstratie op de Wildfair is reacties ophalen. Willen mensen erin wonen? "We zijn echt benieuwd naar de primaire reacties", zegt Monné.
Ontspullen
Het is wel totaal anders wonen. Bewoners moeten flink 'ontspullen' vanwege de beperkte ruimte, maar volgens Monné vraagt het ook een andere manier van financieel denken. Nu letten veel mensen bij aanschaf van een huis vooral op 'wat ze aftikken bij de makelaar'. Voor de jaarlijkse kosten is veel minder aandacht. Een huis als Ministek wordt in aanschaf sowieso goedkoper dan een gangbaar huis. De keuze voor bijvoorbeeld een groenwand om water te zuiveren, kan de aanschafprijs opdrijven. Daar staat tegenover dat water- en rioleringskosten elk jaar lager zijn of niet eens bestaan.
Extra huis
Het project begon als een oplossing voor het woningtekort onder starters, maar inmiddels zien de zes ondernemers meer opties. Als extra huisje in de tuin om jouw oude moeder dichtbij te hebben? Of als vakantiehuisje? Daarom willen ze ook in gesprek met recreatieparken, om te ontdekken of daar een exemplaar kan staan. Dan kunnen geïnteresseerden ook nachtjes testen. Monné: "Wie koopt er nou een auto zonder testrit? Maar bij een huis gebeurt dat eigenlijk nooit, proefslapen."
Lokale samenwerkingen
Ook haken veel lokale bedrijven aan bij Ministek. Van een bedrijf dat alles weet van wielen om de woningrond te laten draaien tot een glaszetter en van installateur tot leverancier van ecologische verf. Binnenkort is er met deze bedrijven een brainstormdag om het ontwerp te verbeteren. Deze bedrijven willen vooral graag experimenteren met duurzame huizen, want daar is in de waan van de dag vaak geen ruimte voor. Monné: "Het zijn vakmensen, met echte ideeën voor de toekomst."
Gerelateerde artikelen:
Ministek: goedkoper en duurzamer wonenOndernemers lopen warm voor duurzaamheidMotown Movement wil iedereen duurzaam laten bouwen