Nieuws Actueel
Zes ton terug voor een nepdeal

Ruim 6 ton aan btw terugvorderen van de belastingdienst voor een grondtransactie die in werkelijkheid nooit heeft plaatsgevonden.
Dat lukte initiatiefnemer Lex de Lange van het - nooit gebouwde - kankerziekenhuis in Boxmeer. Curator Saskia van Gessel, belast met de afwikkeling van de faillissementen van zes bv's en holdings van De Lange, rapporteert haar bevinding in een jongste versie van haar faillissementsverslagen.
Zo krijgt de soap rond Hansa Oncology Clinics, dat een ultramodern, privaat gefinancierd oncologisch ziekenhuis had moeten worden, een steeds zwartere rand en stapelen de beschuldigingen van fraude zich op.
De grondtransactie die nooit plaatsvond, betreft de verkoop van de bouwgrond (langs snelweg A77 naast het huidige Maasziekenhuis) van de gemeente Boxmeer aan De Lange voor 3,3 miljoen euro. Daar werd in 2009 wel een intentie-overeenkomst voor getekend - De Lange deed zelfs een aanbetaling van 3 ton - maar wegens gebrek aan financierders kwam het nooit tot overdracht van de grond. Hoe De Lange erin slaagde de belastingdienst te misleiden, blijft onduidelijk. Volgens curator Van Gessel vroeg en kreeg De Lange in 2011 in totaal 611.387 ten onrechte aan btw terug van de fiscus.
De curator beschuldigde De Lange al eerder van een andere vorm van grootschalige btw-fraude. Hij en enkele zakenpartners zouden jarenlang 'advieskosten' voor de komst van het kankerziekenhuis hebben gefactureerd aan eigen bv's, à 425 euro per uur, veertig uur per week. Ook daarvan werd de btw teruggevorderd.
Volgens Van Gessel gaat om om 'miljoenen'. Ze bereidt, met financiële steun van de fiscus, momenteel een dagvaarding tegen De Lange voor. In oktober stelde ze de uit Drenthe afkomstige ondernemer al persoonlijk aansprakelijk voor de door de faillissementen ontstane schulden. Het gaat om bijna 8 miljoen euro. De Lange zelf was gisteren niet bereikbaar voor een reactie.