Nieuws Actueel

Zetten en de strijd tegen bol.com

Zetten werkt mee aan een grensoverschrijdend project dat onderzoekt hoe de leefbaarheid in dorpen op peil kan blijven, zo schrijft De Gelderlander.

Lex Halsema | 29 juli 2016

Zetten 1065

Zetten is een grofweg 5.000 inwoners tellend dorp met een hoog voorzieningenniveau. Om dat in 2025 ook nog te kunnen zeggen zoekt het comité Zicht op Zetten internationale samenwerking.

Krachtige kernenKrachtige Kernen/Starke Dörfer heet het drie jaar durende project dat met Europese subsidie onder de vlag van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en de Hochschule Rhein Waal wordt uitgevoerd. Studenten van beide hogescholen brengen in het project een veertigtal dorpen in kaart in de grensstreek van Overijssel, Gelderland en Limburg. Zetten is één van de dorpen die zich bij het project hebben aangesloten en Zicht op Zetten-voorzitter Magda Rem heeft er hoge verwachtingen van.

"Krachtige Kernen/Starke Dörfer, of KraKe zoals we het nu noemen, moet in kaart brengen wat de dorpen nu voor voorzieningen hebben, maar ook wat je allemaal moet en kunt doen om ze ook te behouden. De bedoeling is om van elkaar te leren, maar ook plannen te ontwikkelen om de dorpen leefbaar te houden", vat Rem samen.

GrensoverschrijdendOpvallend is de grensoverschrijdende aanpak, volgens Rem een meerwaarde. "Jazeker, want er zijn duidelijke verschillen tussen Nederland en Duitsland. Daar is bijvoorbeeld de gemeenschapszin veel sterker ontwikkeld dan bij ons. Zo hoorde ik al dat in de Duitse dorpen veel kinderen pas het huis uitgaan als ze een eigen woning hebben gebouwd. Samen, met verschillende generaties aan de leefbaarheid van je dorp werken is daar min of meer de gewoonte. Dat is één van de dingen waar we een voorbeeld aan kunnen nemen. Al komt het in Nederland ook voor hoor, in Volendam bijvoorbeeld", weet de in Koog aan de Zaan geboren Rem.

Toch mag die opmerking van de sinds 1970 in Zetten wonende Rem niet als kritiek op Zetten worden gelezen. "Zetten is een prachtig dorp, maar ik zie het wel als een mooie groep knikkers die allemaal naast elkaar liggen. We hebben veel voorzieningen als het gaat om onderwijs, winkels, sportvoorzieningen of cultuur. Maar we moeten meer inzetten op verbondenheid. Die knikkers uit mijn voorbeeld zijn wel mooi, maar ze liggen naast elkaar, of zo je wilt tegen elkaar aan. Ik doe daar zelf ook aan mee. Ik woon hier sinds 1970, ken veel mensen via Zicht op Zetten of via de Zonnebloem. Maar niemand uit bijvoorbeeld de kerken. Wat we nu al van KraKe hebben opgepikt is dat we meer op verbondenheid moeten inzetten."

WinkelaanbodWaar samenwerking tussen knikkers nog een hoog abstractieniveau heeft, wil Rem dat Zicht op Zetten ook meer concrete maatregelen neemt. "Ik noemde al het winkelaanbod in Zetten, dat voor een dorp van dit formaat echt goed is. We weten inmiddels dat je dan soms ook de voor de hand liggende dingen toch nadrukkelijk moet benoemen. Bij de winkels wil dat zeggen dat inwoners van Zetten zich er bewust van moeten zijn dat ze hier ook ook echt hun boodschappen moeten doen als je die zaken voor het dorp wilt behouden. De boodschap 'koop in eigen dorp en niet bij Bol.com' gaan we dus actief naar buiten brengen."

Zicht op Zetten houdt in september een informatieavond in het dorp, waar de stichting de eerste plannen naar voren wil brengen, maar ook van dorpsbewoners wil horen hoe zij tegen het Zetten van 2025 aankijken. "En we willen daar mensen samenbrengen. Want het levensvatbaar houden van een dorp vraagt de inzet van alle partijen."