Nieuws Actueel
Zevenberger begint eigen koffie-business na verlies baan
Anderhalf jaar geleden verloor hij zijn baan, nu is Marcel van Rijswijk eigen baas in een koffiewagen bij NS Station Lage Zwaluwe.

"Ik had nooit gedacht dat ik op mijn 56ste nog aan zo'n leuk nieuw avontuur zou beginnen. Alle opstart is moeilijk, maar ik heb erg veel plezier", zegt Marcel van Rijswijk uit Zevenbergen met een brede glimlach tegen BN de Stem.
KlantenVoor zijn koffiewagen bij het NS-station Lage Zwaluwe straalt Josien Paulides uit Sprang-Capelle, op weg naar haar werk in Utrecht, al net zo. "Helemaal super", zegt ze als ze haar cappuccino ontvangt. "Ik drink 's morgens altijd koffie, maar hier was nooit iets te krijgen. Dan kocht ik pas wat als ik in Dordrecht overstapte."
Een maand nu brengt Van Rijswijk koffie, thee, frisdranken, broodjes en snacks aan de man op het parkeerterrein bij het station. "Als de treinen komen, komen de klanten aanwaaien."
Baan verlorenAnderhalf jaar geleden verloor hij zijn baan. Van Rijswijk werkte als teamleider in een keuken van een verzorgingshuis in Roosendaal. Daar werd eerst voor een vermogen in een nieuwe keuken geïnvesteerd om vervolgens in het kielzog van de landelijke bezuinigingsgolf in de zorg heel het gloednieuwe spul op te doeken en voortaan alles vanuit een centrale keuken te doen. "Zo zat ik opeens thuis. Vervolgens solliciteren natuurlijk, maar ja, het is in de zorg overal hetzelfde verhaal."
Hij zag een oud-collega ijsboer worden. Zo begon het balletje om iets heel anders te gaan doen al een beetje te rollen. Maar zijn vrouw gaf de echte aanzet. "Zij komt uit Lage Zwaluwe en zei, is het station niet wat, want daar kun je nu helemaal niks krijgen."
AftastenHij ging met de gemeente Moerdijk en de grondeigenaar in conclaaf en vorige maand kwam het eindelijk rond. Van maandag tot en donderdag parkeert Van Rijswijk in de ochtend zijn speciaal aangeschafte koffiewagen bij het station. Het is vooral nog aftasten. "In het begin stond ik hier hele dagen. Maar later op de dag verkocht ik niks. Mensen willen als ze uit de trein stappen zo snel mogelijk naar huis om te gaan eten."
Wat hij inmiddels ook weet: treinreizigers hebben haast. "Vlug een koffie, een broodje, een koek. Het heeft geen zin om broodjes kroket te verkopen, daar heeft niemand tijd voor."
Van Rijswijk dacht een slag te slaan met de verkoop van vers fruit, maar daar is hij al op teruggekomen. "Ik verkocht in een week tijd één appel. Ik werd er vooral zelf gezond van", lacht hij.
Evenementen Een voorzichtige balans opmakend, verwacht Van Rijswijk niet dat de wagen bij het station voldoende opbrengt om van te leven. "Er moet wel wat bij. Daarom ga ik ook evenementen zoals braderieën en festivals doen."
Wat het werk extra leuk maakt, is het contact met de klanten. "Je ontmoet allerlei mensen. Sommigen doen een heel verhaal. Iemand die helemaal vanuit Rotterdam komt lopen om vervolgens met de trein terug te gaan, mensen die per fiets op een kampeertocht zijn en vertellen waar ze allemaal al zijn geweest. En ik wist het niet, maar er zijn treinspotters! Ze staan hier regelmatig met die grote lenzen. Zo weet ik nu dat de Thalys richting Rotterdam 250 kilometer per uur rijdt en richting België 300."
Elke morgen om vijf uur gaat de wekker. Het is hard werken, maar zijn nieuwe baan bevalt prima. "Steeds als ik de koffiewagen achter mijn auto hang, voelt het alsof ik ga kamperen."