Nieuws Actueel

Ziek van de bestraling bedacht Annemieke van Lubeek de Keppie

Er is nu ook een kinderversie van de Keppie, het mutsje dat kale, bestraalde hoofden bedekt en verwarmt. Dat schrijft het AD.

Joke Waltmans | Foto: Frank de Roo 29 september 2016

Keppie2

Ziek van de bestraling tegen leukemie bedacht Annemieke van Lubeek (36) uit Oud-Beijerland de Keppie. Een zacht slaapmutsje dat het kale hoofd warm houdt en de oren bedekt. Na de vrouwen- en de mannenlijn is er nu ook de kinder-Keppie. Mét emotie-signaal.

Bij tientallen kinderen op de basisschool van dochter Merel nam Van Lubeek de hoofdomtrek op. Want meten is weten. Voor een kinderkoppie ontwerpen bleek extra ingewikkeld. Het lukte, bleek gisteren bij de presentatie van de eerste kinder-Keppie in Theaterschool Hofplein in Rotterdam.

Emotie-smileys

Het kindermutsje heeft als extra vier emotie-smileys om op de stof te 'plakken'. Het kind kan ermee aangeven of het zich blij, bang, boos of bedroefd voelt. Vergelijk het met het pijncijfer dat veel patiënten moeten geven tijdens een verblijf in het ziekenhuis, vertelt ze.

Annemieke neemt stralend het applaus in ontvangst. Dat er een complete Keppie-lijn zou komen had ze nooit kunnen bevroeden toen jaren geleden de agressieve leukemie in haar lijf alleen met stamceltherapie kon worden tegengegaan. Er was een volledige lichaamsbestraling voor nodig en ze lag 40 weken geïsoleerd in het ziekenhuis.

Toen ze de eerste haar in het eten vond, schoor ze haar hoofd kaal. Kaal zijn vond ze niet moeilijk, wel het verlies van haar als natuurlijke bescherming. Dat is koud en een zieke voelt zich toch al niet aangenaam warm. Sportmutsjes zitten niet lekker of hebben harde naadjes die pijn doen op de gevoelige hoofdhuid, ontdekt ze. En als ze enigszins is hersteld besluit ze dat het tijd is voor de Keppie.

Chemo

Na lang zoeken vindt ze de juiste microfleece en een naaimethode waardoor er geen pijnlijke randjes ontstaan. De Keppie, met liefde vervaardigd in een Rotterdams atelier, heeft al naam gemaakt. Kankerpatiënten dragen het mutsje als ze, vaak tijdelijk, kaal zijn door de chemo. Grote ziekenhuizen bieden hun patiënten met het mutsje enigszins verlichting. De Keppie is ook fijn voor mensen met alopecia, pleksgewijze haaruitval.

Dankzij een gift van het doorkomstcomité van de Roparun in Oud-Beijerland kon ze haar grote wens realiseren: de kinder-Keppie. Daarmee is de collectie compleet, al blijft Van Lubeek plannen maken. "Er komen nog twee emoties bij: moe en misselijk."

Ze helpt ook anderen: van ieder verkocht doosje smileys gaat een euro naar de CliniClowns.