Nieuws Actueel

Ziekenhuizen en banken bouwen op noodstroomvoorziening uit Almelo

'Wij verzekeren onze klanten dat hun energievoorziening nooit ofte nimmer uitvalt." Nico te Riet, areamanager voor Europa, het Midden-Oosten, Afrika en India bij Hitec Power Protection uit Almelo, onderstreept het nog maar eens. Het dynamische systeem voor een uninterruptible power supply (UPS), ofwel een ononderbroken noodstroomvoorziening, regelt stroom direct nadat het normale netwerk uitvalt.

Jochem Vreeman | Foto: Lenneke Veerbeek 22 april 2016

Hitec almelo lenneke veerbeek

Door middel van een innovatief vliegwielsysteem, waarin energie wordt opgeslagen, overbrugt het de cruciale seconden totdat de dieselgenerator zijn werk doet. ,,Zo'n generator is na een seconde of twintig operationeel," vertelt Nico. ,,En dat is natuurlijk veel te lang in ziekenhuizen, banken of op vliegvelden; plaatsen waar je absoluut niet zonder stroom kunt."

WereldspelerHet lijstje internationale klanten is indrukwekkend: ,,Google, KPN, DSM, Fujitsu, het grootste ziekenhuis in Italië en multinationals als Reliance en General Electric in India. We zijn een wereldspeler en draaien op alle continenten. De Londense banken- wereld staat vol met onze systemen. Nu ik het zo opnoem, is dat eigenlijk best iets om trots op te zijn."

Hitec heeft zo'n 250 werknemers, waarvan er 100 in Almelo werken, de rest verspreid over de wereld. Nico reist rond om de speciale noodstroomvoorzieningen aan de man te brengen. ,,Overal waar we komen, wekken we interesse. Dat geldt steeds meer voor niet-westerse landen als India, waar de energievoorziening minder stabiel is en UPS-systemen dus vaker ingeschakeld worden. Veel bedrijven werken nog met een UPS-systeem dat werkt op batterijen, waarbij je vaak een gigantische hoeveelheid batterijen nodig hebt om de periode tussen uitval en een generatorstart te overbruggen. Ons vliegwielsysteem, of kinetische energiebrug zoals je het mooi kunt omschrijven, gaat ononderbroken door, zonder batterijen. Dat is het unieke."

Lokale partijenIn steden als Londen en New York, waar de vierkante meters extreem duur zijn, probeert Hitec de ruimte zo optimaal mogelijk te benutten. Hun nieuwste innovatie op het gebied van uninterruptible power supply, de PowerPro 2700, is 8 meter lang en weegt 26 ton. Een beest van een apparaat, maar alsnog 17 procent kleiner dan zijn voorganger. De kosten: ongeveer een miljoen euro.Nico werkt veel samen met lokale partijen. ,,We werken graag met partners die in veel gevallen al langer dan 10 jaar over de vloer komen bij onze klant. Dat is voor ons echt noodzakelijk."