Nieuws Actueel

Zo behoud je de beste werknemers voor je bedrijf

Een belangrijke vraag als je het maximale uit je bedrijfsvoering wilt halen: hoe voorkom ik dat mijn beste werknemers vertrekken naar een ander bedrijf? Johan Doornenbal, directeur van Luba Groep legt uit.

René Boogaarts | Foto: Henk Bouwman 21 februari 2017

De juiste manier om goede mensen te behouden is simpel: gewoon zeggen dat u blij met ze bent en vragen wat u moet doen om ze vast te houden. Dit gebeurt helaas niet vaak. Veel ondernemers durven het namelijk niet te vragen, omdat ze bang zijn dat het antwoord 'meer salaris' luidt. Uit ervaring weet ik dat dat niet zo is. Voor medewerkers zijn vrijheid, ontplooiingsmogelijkheden en werksfeer veel belangrijker. Hier kunt u vaak wel voor zorgen. Vertellen dat u blij met iemand bent, draagt er ook al aan bij dat een persoon zich op zijn plek voelt. En als het uiteindelijk echt alleen maar om salaris draait en u daar niets aan kunt doen, weet u dat deze persoon na een poosje toch weggaat. Verder maken veel ondernemers de denkfout dat ze in hun bedrijf een programma moeten hebben voor de ontwikkeling van hun mensen. Maar zo werkt het niet. Omdat iedereen verschillend is moet u met iedereen praten. Bovendien wilt u niet elke werknemer in dienst houden.

Online

Als het gaat om mensen vinden, moet u beseffen dat alles zich tegenwoordig online afspeelt. Mobiel zelfs. Vacatures in de zaterdagkranten zijn verleden tijd. Wat onlinecommunicatie betreft lopen de meeste mkb'ers helaas achter. Wilt u de aandacht trekken, dan moet u een actuele website hebben die ook op smartphones goed werkt. Zoiets vergt wel aandacht, maar dat zijn de kosten niet. Daarnaast is het slim social media te gebruiken, zeker als uw medewerkers ook hun Facebookpagina gebruiken om te vertellen dat hun baas mensen nodig heeft en hoe leuk het werk is. Medewerkers zijn in dat opzicht geloofwaardiger dan de baas.

Ontwikkelen

En dan is er nog het calimerocomplex. Hier hebben veel mkb'ers last van. Ten onrechte. Juist bij kleine en middelgrote bedrijven kunnen mensen zich ontwikkelen. Dat geldt ook voor hogeropgeleiden. In uw vacatures zult u dat dus moeten benadrukken. U moet in één zin kunnen uitleggen waarom iemand bij uw bedrijf zou willen werken. Ook dat kunt u natuurlijk het beste aan uw medewerkers vragen.

Johan Doornenbal, sinds 2009 directeur van Luba Groep, adviseert al ruim 20 jaar mkb'ers over personeelsmanagement.