Scholieren.com bestaat sinds 1998. Toen richtte Geerars, de ‘opperscholier’, zijn platform op. „In het laatste jaar van mijn middelbare school was ik een beetje een nerd. Voor mijn plezier verzamelde ik handige huiswerkcontent. Het leek me wel wat als die content op één centrale plek kwam te staan. Internet was in opkomst, dus ik ging met boekverslagen op diskettes aan de slag. Dat werd de start van Scholieren.com.” Ruim 23 jaar later trekt dit platform maandelijks twee miljoen unieke bezoekers. Met een naamsbekendheid van 85 procent onder Nederlandse en 78 procent onder Vlaamse schoolgangers is Scholieren.com een begrip in het voortgezet onderwijs.
Lees ook: Businesslessen voor scholieren
Door scholieren, voor scholieren
Scholieren.com helpt scholieren om samen betere resultaten te halen en slimmere keuzes te maken. Dat doet het platform met kennis, actualiteit, tips en meningen, vertelt Geerars. „In de kern is het platform één grote archiefkast. In 2010 gaven wij daar een gezicht aan. Toen startten we een grote redactie mét middelbare scholieren. Ieder schooljaar een nieuwe redactie. Zo werd Scholieren.com een platform voor én door de doelgroep.”
Wij zijn wat meer ‘underground’ dan de andere educatieve platformen
Roos Smetsers, algemeen directeur Scholieren.com (foto)
Volgens algemeen directeur Roos Smetsers worden alle verhalen op Scholieren.com ook verteld door scholieren. „Hier kijken geen volwassen mee. Geen docenten. Geen ouders. En geen marketingmanagers die content plaatsen. Dat maakt ons wezenlijk anders dan de overige educatieve platformen, die vaak sterk gelinkt zijn aan scholen en onderwijssystemen. Wij zijn wat meer ‘underground’. Daar schuilt onze kracht.”
Doordat Scholieren.com zo nauw met de doelgroep samenwerkt, gaat het platform volgens Smetsers eenvoudig mee in de laatste trends. „Onze redactieleden vertellen ons precies wat zij op dat moment leuk en inspirerend vinden. Daardoor sluiten wij heel goed aan bij wat er speelt onder scholieren.”
Nieuwe uitdaging: Studenten.com
Tot 2010 groeide Scholieren.com het hardst. Dat hing volgens Geerars sterk samen met de digitalisering van het onderwijs in Nederland. „Vandaag de dag zijn we stabiel. We zijn bekend onder scholieren en nog meer groei is nauwelijks mogelijk. Er is nu eenmaal maar een bepaald aantal scholieren in Nederland. Op dat vlak hebben we ons plafond bereikt. Dat betekent: tijd voor een nieuwe uitdaging!”
Lees ook: Studenten opleiden voor een baan die nog niet bestaat
Het idee voor Studenten.com lag al een tijdje op de plank. De domeinnaam was gekocht, maar een goede insteek ontbrak. Tot vorig jaar dan, vertelt Geerars. „In coronatijd kwam één van onze redactieleden met een goed idee. ‘Wat nu als we eens een podcast maken met studenten over het studentenleven?’ Dat bestond namelijk nog niet! Zo gezegd, zo gedaan en ‘Studententijd, de podcast’ was een feit.” Het bleek een daverend succes. Na 150.000 streams wist Geerars dat ze wat te pakken hadden. „Studentenverhalen voor én door studenten werd, net zoals op Scholieren.com, de insteek voor Studenten.com.”
Flinke groeicurve door bredere doelgroep
Dankzij Studenten.com geniet de organisatie opnieuw van een flinke groeicurve, zegt Smetsers. „Op Scholieren.com bereiken we enorm veel eindexamenkandidaten. Na één jaar verandert deze doelgroep automatisch in onze nieuwe doelgroep ‘student’. Dat betekent dat wij de scholieren in hun eindexamenjaar kennis kunnen laten maken met ons tweede platform: Studenten.com. Daar gaan we dit jaar voor het eerst mee experimenteren.”
Onze jongeren denken mee over reclamecampagnes
Roos Smetsers, algemeen directeur Scholieren.com
Ook binnen de muren van de organisatie, profiteert Smetsers van de natuurlijke overgang van scholier naar student. Zo staat de redactie van Studenten.com onder leiding van één van de oud-redacteuren van Scholieren.com. „Op die manier nemen wij de vorige generatie medewerkers mee naar ons nieuwe platform.”
Nieuwe generatie creatief talent
In coronatijd ontstond er nóg een goed idee: Lichting.nu. Een nieuwe generatie creatief talent, zegt Smetsers. „Onze adverteerders vroegen onze redactieleden steeds vaker mee te denken over hun campagnes. Op den duur dachten we: misschien moeten we daar wat mee. Van daaruit zijn we ons eigen creatief bureau voor jongerencampagnes gestart, met jongeren tussen de 17 en 23 jaar.”
Dat bureau loopt boven verwachting goed, zegt Smetsers. „In slechts een paar maanden tijd staat er al een flink aantal grote campagnes op onze naam. Zo werken we onder meer met Vattenfall, Rijksmuseum en de ministeries van VWS en Defensie.”
Slim rekenhulpje
Tot slot nog een laatste nieuwtje van Geerars. „Op Scholieren.com lanceerden we afgelopen maand een handige tool waarmee de scholier op basis van zijn scores op de schoolexamens en centrale examens kan berekenen of hij geslaagd is. Een mooi voorbeeld van groeien in de breedte.”