Nieuws Actueel

Zo komt zanger en zakenman Jan Smit aan zijn miljoenen

De meeste mensen kennen Jan Smit als zanger. Niet gek, want hij had op zijn elfde al zijn eerste nummer-1 hit te pakken. Maar de zanger is ook een uitstekende zakenman. Waar verdient de zanger, voetbalbestuurder, platenbaas en model eigenlijk zijn geld mee?

Floris Visman | Foto: ANP 9 mei 2017

Jan Smit zakenman zanger miljoenen verdienen vermogen

Niet veel artiesten is het gegeven om op je dertigste te kunnen pronken met niet minder dan 22 nummer 1-hits. Jan Smit zong ze bij elkaar en verdiende er een flinke duit mee. Zijn vermogen wordt in Quote's jaarlijkse 100 Jonge Miljonairs-lijst op 12 miljoen euro geschat. Dat brengt hem op plek 42, geflankeerd door nummer 41 Floris Rost van Tonningen nummer 43 Raymond Spanjar. Vertoeven tussen beide Hyvesmiljonairs is geen slecht gegeven.

Dat Jan Smit miljonair is, dat is geen verrassing. Hij heeft zijn fortuin echter niet compleet bij elkaar gezongen. Met zijn zakeninstinct is niets mis. Lees hieronder hoe hij tot zijn vermogen is gekomen.

Presenteren

De zanger is al jaren op de buis te zien als presentator van verschillende programma's. Zo deed hij TROS Muziekfeest op het Plein en het Televizier-gala. Vanaf dinsdag 9 mei is de zanger commentator bij het Eurovisie Songfestival. Hij doet dat samen met Cornals Maas. Smit had van 2005 tot 2008 een eigen realitysoap. Met Gewoon Jan Smit won hij zelfs een Gouden Televizier-ring.

Optreden

De meest voor de hand liggende. Met zingen verdient de zanger het gros van zijn miljoenen. Dat is ook niet gek als je voor een half uurtje optreden 14.000 euro binnenharkt. In Duitsland is Smit een flinke hit met zijn boyband Klubbb3.

Lees ook: Zo blijft dj en jonge miljonair Martin Garrix rijk en succesvol

Platenbaas

Zoals het iedere grote artiest betaamt, heeft ook Jan Smit een platenmaatschappij opgericht. Samen met Volendam Music bracht hij Vosounds records de wereld in. De zanger geeft uiteraard zijn eigen muziek op het label uit, maar hij heeft ook artiesten als Gerard Joling, George Baker én zijn eigen zus Monique Smit onder contract.

Voetbalbestuurder

Smit is al jaren sponsor van zijn favoriete voetbalclub FC Volendam. Sinds 2013 zit hij echter ook in het bestuur van de eerstedivisieclub. In een interview met De Telegraaf legt de zanger uit wat zijn portefeuille Algemene Zaken precies inhoudt. "Vanwege mijn netwerk kan ik ondersteunend zijn bij sponsoring, maar ook bij pr, communicatie en allerlei andere zaken."

Onderbroekenlijn

Jarenlang was Jan Smit onderbroekenmodel en gezicht van de onderbroekenlijn van C&A. In 2006 hing hij voor het eerst op bushokjes. De lijn die voor Smit ontworpen was, heette J-Style. In 2013 werd het contract met de Volendammer beëindigd. Naar verluidt wilde C&A een meer internationale koers varen.

Fietsontwerper

Voor het fietsmerk Volare ontwierp Jan Smit een omafiets. In 2013 onthulde hij het model met een blauw frame, bruine banden en een transportrek. Opmerkelijk is dat het om kinderfietsen gaat.

Gezicht brillenmerk

Smit is sinds begin 2016 boegbeeld van Pearle Opticiens. Hij is dan ook te zien in spotjes van de brillengigant en won daar eind vorig jaar een Loden Leeuw voor.

Vastgoed

Voor veel artiesten is vastgoed een safe bet. Jan Smit kocht in 2016 alweer zijn derde huis in Volendam. In ieder geval één van die huizen verhuurt de zanger voor een bedrag van 1250 euro per maand.