Nieuws Actueel

'Zo'n bruine kroeg krijg je nooit meer'

Barvrouw Corry Keijzers wil stoppen met monumentaal café de Witte Hemel op Markt in Geertruidenberg, schrijft BN de Stem.

MARJA KLEIN OBBINK 27 september 2016

Witte Hemel 1

Corry Keijzers en café de Witte Hemel. Ze zijn niet meer weg te denken uit het hart van het historische stadje Geertruidenberg. Je gaat naar 'Corry' of naar 'De Witte'.

In het monumentale pand op de Markt tapt Corry al 25 jaar uit hetzelfde vaatje. 25 Jaar Amstel, 25 jaar Witte Hemel met al 25 jaar dezelfde kastelein achter de tap. Reden voor de brouwerij om tijdens de vrijdagmiddagborrel twee vertegenwoordigers naar Corry te sturen, die haar voor dit 'achtenswaardig aantal jaren' een bijzonder certificaat uitreikten.

De inwoners van het stadje bedankten Corry Keijzers al tijdens de feestweek die zij als ras-horecavrouw zelf op poten had gezet. Rock, blues of Nederlandstalig, in het café van 'tante Corry' zit altijd muziek, weten ook de jonge gasten van voetbalclub Right Oh die zondags na de wedstrijd op het terras neerstrijken.

HerbergDie jeugd, ze blijft er jong bij, vertelt ze op een woensdagmorgen als ze even tijd heeft voor een gesprek. Daarvoor hoeft ze niet ver te reizen, want ze woont boven het café dat ze in 1991 samen met haar jeugdvriend Peer Kieboom begon. In 1995 nam ze het van hem over. Een relatief jong café in een 500 jaar oud pand dat ooit is gesticht als herberg (1526), later een brouwerij en een hoedenfabriek herbergde en 25 jaar geleden nog een statig woonhuis was.

Nu is het weer een herberg waar bier gedronken wordt. Een plek om je thuis te voelen, hoort de Bergse barvrouw van haar vaste klanten. Aan hen heeft ze ook al verklapt dat ze wil gaan stoppen.

LeeftijdZe vertelt het terloops als we nog aan het praten zijn over haar leeftijd en zij lachend 'zestig het nieuwe 40' noemt. "Stoppen?! Jij moet niet weggaan!", was de schrikreactie van haar vaste clientèle.

"Ik heb het ze uitgelegd", vertelt ze rustig. "Ik ben nu 59 jaar. Over een jaar of twee, drie, wil ik er toch mee ophouden. Hoe leuk ik dit werk ook vind, ik voel me geen 25 meer. Ik merk nu dat de lange weekenden zwaar gaan wegen. Het wordt altijd laat. Het heeft echt alles met mijn leeftijd te maken."

Ze wil ook nog 'zoveel leuke dingen doen', vervolgt ze. Ze laat een foto zien van haar 13-jarige zoon. "Stedentrips. Ik wil nog heel veel steden zien. Van New York tot Berlijn. Ik wil gewoon meer tijd voor mezelf."

Nieuwe horecaCorry gaat de kroeg te koop zetten. "Binnenkort." Wat er dan in moet komen? "Het mooiste zou natuurlijk zijn dat er weer een bruine kroeg in komt, maar de tijden veranderen. Het uitgaanspatroon is anders geworden. Nog geen tien jaar geleden zaten alle kroegen op vrijdagavond vol. Nu is er zoveel meer te doen... jongeren gaan naar festivals. Alleen een kroeg draaien, dat zie je steeds minder. Ik zorg al heel vaak voor muziek. Mensen willen beleving. Mensen willen dat er wat te doen is."

"Er komt steeds meer nieuwe horeca met nieuwe concepten. Ik had het er laatst met Eric van café Huis ten Bosch over. Wij kunnen nog wel even door, maar ik denk dat er over tien jaar niet meer zoveel cafés zijn zoals deze, een echte bruine kroeg."