Nieuws Actueel
Zo overleeft dit Achterhoekse bedrijf al 100 jaar
Het honderdjarige aannemersbedrijf Kormelink in Rietmolen heeft moeilijke periodes overleefd door in te spelen op ontwikkelingen in de bouwmarkt. Dat schrijft Tubantia.

Aannemersbedrijf Kormelink, met de hoofdvestiging in Rietmolen en nevenvestigingen in Haaksbergen en Bentelo, bestaat 100 jaar. Oprichter Hendrik Kormelink (1893-1967) heeft in 1917 al door dat een breed dienstenpakket een bedrijf veerkracht geeft. Vanuit hartje Rietmolen bestiert hij een architectenbureau, aannemersbedrijf en bouwmaterialenhandel. Verder bezit hij een postagentschap en de Raiffeisenbank.
Hij slaat zich zo door de magere jaren 20 en 30 van de vorige eeuw heen. En de oorlogsperiode, waarin het werk voornamelijk bestaat uit het repareren van rijtuigen en het maken van doodskisten. "Dat hij ook uitvoerde wat hij tekende is bijzonder", vindt kleinzoon en huidig algemeen directeur Walter Kormelink. "Mooi om te zien dat er in deze omgeving nog woningen en boerderijen staan die mijn opa bouwde."
Lees ook: Aantrekkende woningmarkt: Aannemers verhogen uurprijs na jaren sappelen
Met zijn zoon Gerard (1931-2010) krijgt Hendrik een gedreven opvolger. In 1954 neemt die de zaak - met zes werknemers - over. Samen met zijn vrouw Annie zorgt hij voor een flinke groei. In de regio worden scholen gebouwd en grote renovatieprojecten gerealiseerd.
Tijdens de crisis in de jaren 80 heeft de Rietmolense aannemer het erg moeilijk en moet hij inkrimpen tot twee werknemers. Bij het 75-jarig bestaan in 1992 is het aantal weer gegroeid tot 35. Het jaar erop neemt Walter Kormelink het stokje over, waarna Gerard zich terugtrekt. "Maar ik kon altijd een beroep op hem doen", vertelt de huidige directeur.
De jaren 90 kenmerken zich door groei en bloei. Bijna honderd mensen zijn in dienst. Kormelink houdt zich bezig met onder meer utiliteitsbouw, renovatieprojecten en woningbouw en het breidt het dienstenpakket uit met service en onderhoud. Mede dankzij de diversiteit en het stevige fundament van het familiebedrijf weet Kormelink de jongste crisis te overleven. "Dat is echter vooral te danken aan onze medewerkers. In die slechte tijd stonden mensen op en zeiden: Kom op, de schouders eronder."
Op juiste plek
Door in te spelen op de ontwikkelingen in de markt heeft het aannemersbedrijf lastige perioden doorstaan en gaat het de toekomst met vertrouwen tegemoet. "We willen het anders aanpakken in de bouwwereld", zegt Kormelink. "Onze drijfveer is om de mens centraal te stellen. Dat heeft onder meer betrekking op onze medewerkers. Je moet ervoor zorgen dat ze op de juiste plek zitten en de ruimte krijgen zich te ontplooien. Het geldt ook voor onze opdrachtgevers. Met hen gaan we in gesprek om de diepere achtergronden van een opdracht helder te krijgen. Zo kun je hen beter adviseren."
De huidige markt vraagt iets anders van een aannemer dan pakweg vijf jaar geleden, meldt technisch directeur Dennis Dibbets. De traditionele aanbesteding verliest terrein. "Dan kreeg je een stapel tekeningen en een bestek. Je leverde een prijs in", schetst hij. "Tenslotte werden de envelopjes geopend en hoorde je of je had gewonnen. De opdrachtgever zelf zocht een architect en een constructeur uit. De aannemer voerde de bouw uit. Tegenwoordig wordt steeds vaker gevraagd een totaalplan af te geven. De klant levert een lijst met kaders, waaraan wij invulling geven. Deze nieuwe trend is ontstaan vanuit de crisis en vereist een andere benadering."
Met deze manier van bouwen haal een onderneming ook risico's in huis. Dibbets: "Voorheen was de architect verantwoordelijk voor het ontwerp, nu ligt dat bij de aannemer. Je hebt dus meer interne expertise nodig. We hebben nu bijvoorbeeld een BIM-modelleur en een afdeling marketing & communicatie in huis."
Samenspel
De aannemer heeft er een coördinerende rol bij gekregen. "Alles draait om samenspel", vult Kormelink aan. "Vertrouwen en transparantie zijn de sleutelwoorden. Samen met onze partners maken we een plan van aanpak. De kennis en ervaring van alle betrokkenen wordt ingezet. Mogelijke problemen die in het bouwtraject kunnen ontstaan, breng je aan de voorkant al in beeld. Zo kun je beter voldoen aan de kwaliteitseisen van de opdrachtgever."
Op deze manier is sporthal De Slag in Hardenberg gerealiseerd. Het ontwerp en de bouw, maar ook het onderhoud voor de komende 25 jaar is bij Kormelink ondergebracht.
Het werkgebied van het bouwbedrijf dat nu zo'n 75 mensen in dienst heeft, omvat het midden van Nederland, van oost tot west. Momenteel wordt gewerkt aan de nieuwbouw van het crematorium in Borne, aan achttien zorgappartementen en vier woningen in Hengelo en een appartementencomplex in Zelhem, waar eveneens een renovatieproject loopt. En in Amsterdam en Zwolle zijn onlangs twee grote scholen opgeleverd.
Ook op de particuliere woningmarkt is de aannemer actief. Walter Kormelink vertelt dat er grond is aangekocht voor uitbreiding van met name de timmerfabriek. "Erkers, gevelelementen, dakkapellen, kozijnen. Prefab is een speerpunt voor de toekomst."
Donderdag 7 december wordt het jubileumjaar afgesloten met een event voor medewerkers, klanten en zakenrelaties. Het toneel hiervan is de eigen timmerfabriek aan 't Halt in Rietmolen. "Drie dagen geen productie", zegt Dibbets quasi bezorgd. "Honderd jaar is een mijlpaal om bij stil te staan", vindt Kormelink. En dan lachend: "Volgend jaar weer gewoon aan het werk..."
Vertrouwen en transparantie zijn de sleutelwoorden. Samen met onze partners maken we een plan van aanpak