Nieuws Actueel

Zo vindt de nieuwe generatie zakenvrouwen de weg naar de top

De jonge generatie ondernemende vrouwen heeft rolmodellen nodig; het bedrijfsleven meer diversiteit. Daarom bedacht de Rotterdamse Deniece von Harras (34) het platform SmartUp Network. Met blogs, events en workshops van business influencers helpt ze ambitieuze jonge vrouwen hun carrière naar een next level te tillen.

Lotte Elbrink | Foto: Prisca Visser 14 oktober 2016

DENIECE SHOOT 37 DE ONDERNEMER

“In mijn omgeving zag ik steeds meer jonge vrouwen die behoefte hebben aan advies van inspirerende rolmodellen”, vertelt Deniece. “Met SmartUp Network wil ik het verschil maken en ze die voorbeelden geven. Door mijn jarenlange ervaring in het bedrijfsleven, ben ik de ideale schakel tussen de gevestigde orde en de nieuwe generatie.”

Diversiteit in het bedrijfsleven

Deniece maakte razendsnel carrière bij het wereldwijd opererende advies- en accountantskantoor EY, onderdeel van de zogeheten ‘Big Four’. In die periode ontstond ook haar missie om meer diversiteit in het bedrijfsleven te creëren: “Het ‘old boys network’ domineerde de netwerkborrels, vrouwen schitterden vaak door afwezigheid. Daar wilde ik verandering in brengen, een tegengeluid laten horen. Ik startte met 010 Zakenvrouwen, dat platform is uitgegroeid tot de grootste businessclub voor vrouwen in de regio Rijnmond. Nu heet het platform NL Zakenvrouwen en gaan we ook uitbreiden naar Amsterdam en Den Haag.”

Prijs

Na haar carrière bij EY begon Deniece als fiscaal econoom voor zichzelf. Haar consultancykantoor NXT business was de winnaar van de Aanmoedigingsprijs Etnische Zakenvrouwen Nederland 2014. “Zo werd ik zelf als rolmodel gekozen. Met die kracht wil ik iets doen. De vrouwelijke top van het bedrijfsleven kent elkaar inmiddels wel, de jonge vrouwen nog niet.” SmartUp Network zag het licht.

SmartUp Network

SmartUp Network heeft verschillende takken. Enerzijds wil Deniece dat jonge vrouwen elkaar ontmoeten en inspireren op netwerkborrels en influencer-avonden. Regelmatig nodigt ze op die events topondernemers uit: “Zij hebben de maatschappelijke verantwoordelijkheid om hun tips en ervaring te delen met de jongere generatie. Je moet elkaar helpen om te kunnen groeien. ”

Anderzijds wil ze met SmartUp Network meer diversiteit in het bedrijfsleven creëren. “Met bedrijven praat ik over diversiteitproblemen, kom ik met oplossingen en schuif ik de vrouwen uit mijn netwerk naar voren. Hoog tijd dat vrouwen beter zichtbaar worden in het bedrijfsleven.” Om die missie te realiseren doet Deniece ook aan recruitment: “Via het platform wil ik de hoogopgeleide vrouwen aan een baan helpen.”

Rauw randje

“Het is mijn persoonlijke missie om te laten zien dat iedereen succes kan hebben en de top kan bereiken. Zelf ben ik onder aan de ladder begonnen en heb ik keihard moeten werken voor mijn succes: no pain, no gain! Dat element, het rauwe randje, moet ook naar voren komen tijdens de events. Juist wanneer de rolmodellen, de topzakenvrouwen en influencers hun kwetsbaarheid tonen, verlagen ze de drempel voor de jongere generatie. Het kan niet alleen maar mooi zijn, de ongepolijste kant hoort er óók bij.”