Nieuws Actueel

Zo werd Vlijmense bakker Daelmans 's werelds grootste stroopwafelproducent

Uiteraard krijgen we een smaakvolle lekkernij bij de koffie. ,,Dat zijn we aan onze stand verplicht", zegt algemeen directeur Jeroen Daelmans van de Daelmans Groep uit Nieuwkuijk. Het banket - confettini-cake, een moderne versie van de aloude roze koek - komt uit eigen bedrijf. De directeur, lid van de vierde generatie Daelmans, heeft meer dan genoeg keuze uit het assortiment. Hij had net zo makkelijk een stroopwafel, gevulde koek of speculaas kunnen presenteren.

WOUTER TER HAAR | Foto: Marie-Therese Kierkels 23 december 2016

Daelmans stroopwafels nieuwkuijk 1065

Tweede thuisland

Het familiebedrijf is één van de grootste banketproducenten van ons land. ,,En wat stroopwafels betreft zijn we zelfs de grootste producent ter wereld." Daelmans, in 1909 begonnen als bakkerij tegenover de kerk in Vlijmen, is bekend van banket dat in Nederland via de supermarkt de weg vindt naar de consument. Intussen is de Daelmans Groep ook een stevige internationale speler geworden. Sinds midden jaren 90 zet het concern bakproducten af in Frankrijk, België en Duitsland. Inmiddels is het wereldwijd actief en ziet Daelmans het Verenigd Koninkrijk als tweede thuisland. Reden waarom het bedrijf er een verkooporganisatie heeft opgetuigd en twee jaar geleden branchegenoot The Fabulous Bakin' Boys in Witney overnam. Ook in de Verenigde Staten weten velen nu wat een stroopwafel is. En op termijn moet de Aziatische markt, inclusief China, betreden worden. ,,Ondanks alle mooie verhalen over markten elders in de wereld en de mogelijke belangstelling in onze producten, is het echt niet zo makkelijk om daar te slagen. Er is veel tijd en een lange adem voor nodig."

Private label

Bij de Daelmans Groep werken zo'n 300 mensen. De hoofdvestiging in Nieuwkuijk telt 125 medewerkers. In de stroopwafelfabriek in Oss, het vroegere Visser Stroopwafels dat een miljoen stroopwafels per dag bakt, zijn dat er circa 100. De vestiging in Witney en het vroegere De Molen's Banket in Scherpenzeel bieden samen werk aan nog eens 75 mensen.

Starbucks

Daelmans zet haar producten vooral af bij grote supermarktketens. In Nederland bij Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en Superunie. Ook internationale ketens als Marks & Spencer, Tesco en Starbucks zijn frequente afnemers. En dan vooral als private label. Jeroen: ,,Wij maken dus de merken van onze klanten. Daar hebben we een heel systeem voor opgetuigd. Onze afnemers hebben vaak scherpe eisen, onder meer qua keuze van grondstoffen, wijze van produceren, codering van verpakking, kwaliteitscontrole en houdbaarheid. Dat is een spel waar wij heel goed in zijn.''

Op nationaal niveau is Daelmans marktleider in kokosbanket en speculaasbrokken. daelmansbanket.nl

Gerelateerde artikelen:Eatdutchwaffles: van droom naar supermarktschap Hollywood

Tips van de exporteur

Wie: Jeroen Daelmans (51)Wat: banket- productenVan: Daelmans Groep in NieuwkuijkOmzet: 60 tot 70 miljoen euroOver: de hele wereld

Krap de helft van zijn banket-productie zet de Daelmans Groep af in het buitenland.

1. Voorbereiding

Het is zaak je goed voor te bereiden en te weten wat er op de markt speelt. Verdiep je in het aanbod aan soortgelijke producten. Denk vooral goed na of en wat je kunt toevoegen aan de markt die je wilt betreden.

2. Wetgeving

Ondernemen in het buitenland vergt dat je lokale wetgeving kent. Je moet je bewust zijn van eventuele negatieve gevolgen van verplichtingen die je aangaat.

3. Kosten

In Nederland zijn we gewend dat alles lekker dicht bij elkaar en overzichtelijk is. Maar bijvoorbeeld distributie in de VS levert een heel andere kostenstructuur op.

4. Valutaverschil

Voor ons een actueel thema, omdat we zeer actief zijn in het Verenigd Koninkrijk. Door de Brexit is het pond met 20 procent gedaald. Dat heeft gevolgen voor de bedrijfsvoering.