Nieuws Actueel
Zo wordt een carrièretijger een goede ouder
Iedereen weet hoe je baby's maakt, maar hoe word je een goede ouder? Pro Parents geeft in Het Parool carrièretijgers inzicht in het ouderschap.

Je bent op zwangerschapscursus geweest en gaat braaf naar het consultatiebureau. Maar op het ouderschap ben je nauwelijks voorbereid. Opvoedkundige Joyce Knappe richtte twee jaar geleden het bedrijf Pro Parents op om vaders en moeders te helpen een betere balans te vinden tussen werk en privé.
VeranderingenVanavond geeft zij een masterclass aan vijf ouders die zich vanuit hun werk naar het bedrijfsverzamelgebouw op de Spaklerweg hebben gespoed. Stuk voor stuk worstelen ze met hun rollen als carrièretijger en ouder van jonge kinderen. Knappe begrijpt dat. "Verloskundigen focussen op je zwangerschap, het consultatiebureau meet en weegt je baby, maar als vader en moeder word je niet voorbereid op alle veranderingen in je leven, relatie en werk. Ouder worden voelt daardoor echt als een vrije val."
WervelwindDat herkent Lea Brinckman, moeder van een zoon van twee. "Bij het consultatiebureau gaat het nooit over de emotionele kant van het ouderschap, alleen over de gezondheid van je kind. Terwijl ik daar veel behoefte aan had; door een eerdere miskraam, een verhuizing vlak na de geboorte, een gaatje tussen de hartkamers van onze baby en doordat hij de eerste anderhalf jaar niet goed sliep. Ik moest continu van alles - werk, huishouden, moeder zijn - waardoor ik geen ruimte voelde om even op adem te komen. Ik ervaar het ouderschap als een wervelwind van emoties die ik soms moeilijk een plek kan geven. Ik wil erachter komen wat ik daaraan kan doen."
Ouderrelatie"Als je nog met z'n tweeën bent, heb je honderd procent een partnerrelatie," legt Knappe uit. "Word je een ouder, dan heb je tien procent een partnerrelatie en negentig procent een ouderrelatie. Bovendien krijg je allebei ideeën over hoe je een goede ouder wilt zijn en wat je van de ander verwacht. En dan heb je ook nog eens een nieuw iemand om ideeën over te hebben." Als twee mensen samen een kind krijgen, brengt dat verschillende relaties met zich mee. Niet alleen met elkaar en je kind, maar ook met jezelf.
VerantwoordelijkVeel inzichten die tijdens de masterclass worden gepresenteerd, zijn ontsproten aan het brein van onderzoeker en ouderbegeleider Alice van der Pas. "Als je ouder wordt, worstel je met je partner met het besef van verantwoordelijk zijn," licht de 82-jarige schrijfster van het tiendelige handboek voor ouderbegeleiding toe. "Als het lijntje tussen twee ouders niet goed loopt, ontstaan spanningen in hun huwelijk. Gezien het aantal scheidingen zouden mensen vaker de tijd moeten nemen om na te denken over hoe ze als ouders met elkaar om willen gaan."
Overigens zijn al die andere lijntjes, zoals de relatie die je met jezelf als ouder hebt, ook potentiële spanningsveldjes. "Hulpverleners, zoals relatietherapeuten, zouden het vaker over al die relaties moeten hebben."
Minder natuurlijke netwerkenMaar waarom vinden we vader en moeder worden tegenwoordig zo vreselijk ingewikkeld? "Vroeger was het ook moeilijk, maar toen waren er meestal ervaren ouders in de buurt om je te helpen. Dat kun je nu wel vergeten," antwoordt Van der Pas. "Mede doordat we wegtrekken van ons ouderlijk huis, bestaan die natuurlijke netwerken minder. Het vreemde is dat we nooit hebben onderkend dat we de raad en hulp van anderen hard nodig hebben. Dat zijn we nu pas aan het herontdekken."
Wat het volgens Van der Pas ook moeilijk maakt is dat ouders niet vrij met elkaar praten over de opvoeding. "Het is een ongeschreven regel geworden dat je alles zelf uitvindt. Ook daardoor staan ouders er meer alleen voor dan vroeger."
Timemanagement Wat ouders allemaal willen leren, dat onderzocht pedagoog Krista Okma, die ook bij Pro Parents werkt. "De belangrijkste conclusie uit mijn gesprekken met tachtig vaders en moeders is dat ze het ouderschap moeilijker vinden dan ze hadden gedacht. Hoogopgeleide ouders hebben veel vragen over planning en timemanagement, daarna over het combineren van werk en gezin en in de derde plaats over hoe ze het beste met stress kunnen omgaan. Terwijl ouders met een lage sociaal-economische achtergrond dat laatste nauwelijks ervaren, omdat ze juist gestopt zijn met werken," zegt Okma.
Bewuste keuzesDe masterclass stimuleert ouders dan ook om bewuster hun eigen keuzes te maken. "We denken vooral aan wat onze kinderen nodig hebben en wat onze werkgever van ons verlangt," zegt Susana Sanchez Perez, die een individueel coachingstraject bij Pro Parents deed. "Het bedrijfsleven is erg gericht op performance en dicteert wat ouders moeten doen." Vergaderingen beginnen bijvoorbeeld vaak al om half negen, terwijl een kind dan ook naar school moet. "Velen denken dat ze geen keuze hebben en brengen hun kind dan maar niet zelf naar school. Ouders zouden best wat vaker mogen kiezen wat ze zélf willen".
Sanchez Perez begint om die reden altijd om negen uur op kantoor. "Voor mij is dat belangrijk, omdat ik zo zonder stress mijn werk kan combineren met m'n familie. Meer voor jezelf kiezen helpt om een betere ouder en een betere werknemer te zijn, want dan ben je in balans."
BesefHet is drie uur later en Lea Brinckman legt haar pen neer. Ze heeft net genoteerd hoe ze de komende week wat meer voor zichzelf kan kiezen. "Tijdens de masterclass kreeg ik inzicht in hoe belangrijk het is om steeds te herstellen. Nu besef ik dat we dringend een goede oppas nodig hebben, naast opa en oma die al heel veel voor ons doen. Zo kan ik naast m'n werk ook mijn sociale leven wat beter oppakken. Daar haal ik vervolgens energie uit, die ik hard nodig heb om weer op adem te komen."
Ook opvoedkundige Knappe is na afloop vol goede voornemens: "Ik wil de wereld veranderen; binnen nu en vijf jaar gaat de top tien toonaangevende werkgevers veel beter om met jonge ouders op de werkvloer."
MasterclassWat: Masterclass werkende oudersWanneer: 9 juni en 22 juniHoe laat: 18.00-22.00 inclusief food & drinks (je kunt uit je werk direct door)Waar: Pro Parents hoofdkantoor, Spaklerweg 50/52, AmsterdamHoe duur: €87 euro per persoonMeer informatie en aanmelden: proparents.nl/masterclass-werkende-ouders