Nieuws Actueel

Zoektocht in virtual reality

Recreate speurt in alle hoeken van de echte en de virtuele wereld naar iets nieuws.

Jeroen de Kleine | Foto: Lenneke Lingmont 23 februari 2016

Recreate lenneke lingmont 1 1

Weg is het kantoorinterieur met de computers en programmeurs. In plaats daarvan verschijnt een stad. Verwaarloosd, met zwaar beschadigde wolkenkrabbers. Enorme kraaien vliegen rond de top van het gebouw waarop het personage zich bevindt. Het gefladder zwelt aan en één voor één vallen de vogels aan. Kort daarna dondert het decor met luid geraas in elkaar, waarna de kijker met een noodvaart de stad uitschiet. Door beeld en geluid voelt het echt. Alleen de wind ontbreekt.

Echt is het net niet. Het zijn beelden uit Insurgent, een virtual reality-demonstratie, gebaseerd op de gelijknamige film en het boek. Deelnemers ervaren de beelden via de Oculus Rift, een virtual realitybril. Wie het gevaarte voor het eerst opzet, kan niet anders dan onder de indruk zijn.

VirtueelVoor eigenaren Roy Kamphuis en Martijn Antonissen van het bedrijf Recreate is dit dagelijkse kost. Zij spenderen soms meer tijd in de virtuele wereld dan in de werkelijkheid. Niet zozeer om spelletjes te spelen. Voor hen vormen nieuwe ontwikkelingen op het gebied van virtual reality en augmented reality de kern van hun bedrijf. Ze zijn continu op zoek naar de nieuwste foefjes en dragen daar zelf ook actief aan bij.

Het is geen term die direct de oren doet spitsen, maar de populariteit van augmented reality groeit. De mogelijkheiden zijn onbegrensd. "Het gaat veel verder dan een marketingtruc", zegt Antonissen. "Augmented reality kun je zien als een toevoeging op de werkelijkheid." Bij virtual reality draagt de gebruiker een bril met daarin een tweetal schermen. Bij augmented reality is dat anders. Daar ziet de persoon in kwestie de ruimte waarin hij zich bevindt door een doorzichtige bril (zoals Google Glass) of via een applicatie op de smartphone. De bril of app voegt dan vervolgens extra beelden toe.

BedrijfsvoeringKamphuis en Antonissen kijken er niet meer van op. "Toen we net begonnen met Recreate wel hoor. We kregen er geen genoeg van en wilden al die technieken keer op keer zien." Nu zitten diezelfde technische snufjes rotsvast ingebakken in de bedrijfsvoering. Een succesvolle bedrijfsvoering overigens.

Recreate is op zolder begonnen en uiteindelijk in Rijssen belandt, voorheen in een vleugel van timmerfabriek Webo. Twee weken geleden verhuisde het team van achttien man naar een ruim pand aan de Ambachtsstraat.

RecreateMaar wat doet Recreate nu precies? "Simpel gesteld proberen wij bedrijfsprocessen en klantervaringen te verbeteren en te verrijken. Door bijvoorbeeld het inzetten van augmented of virtual reality", legt Antonissen uit. Een groep programmeurs maakt hier nieuwe software voor en bouwt bestaande programma's uit. Dat kan zo'n applicatie zijn als die van Mercedes. Of een andere app waarbij je de tablet op een folder over keukentrapjes en ladders richt. "Dan verschijnt er een levensgroot voorbeeld van zo'n trap op het scherm", zegt Kamphuis. "Maar het lijkt dan net of die trap zich in de kamer bevindt. Dat kan met heel veel producten. Ook met complete keukens of badkamers."

Voor dat laatste zijn ze druk bezig om een virtual reality-ervaring te maken. Deelnemers zetten een Oculus Rift op hun hoofd en lopen vervolgens door een kamer in het kantoor. "Door die bril zien ze een ruimte die ze naar eigen smaak kunnen vormgeven. Als hun ideale keuken of badkamer bijvoorbeeld. Voor bouwbedrijven is zo'n programma erg interessant."

ToekomstHet zijn technieken die nog niet ingeburgerd zijn. Maar in de toekomst gaat dat wel gebeuren, is de verwachting. Komt er een nieuw stuk software of hardware, dan is Recreate er als de kippen bij om het uit te proberen. "De mogelijkheden zijn eindeloos. In deze wereld moet je er als eerste bij zijn. Niet alles wordt succesvol, maar stilstaan is geen optie."

>>>Lees het gehele interview in de Twensche Courant Tubantia.