Nieuws Actueel

Zomer- en wintertijd: een Britse aannemer kwam op het idee

Het blijft onderwerp van discussie, maar dit weekend gebeurt het toch echt weer: de klok gaat een uurtje... terug. Hoe we ooit in die zomer - en wintertijd verzeild zijn geraakt? Dankzij een aannemer uit Londen. William Willett.

Van onze redactie 26 oktober 2019

Zeven vragen over werktijdverkorting

De klok gaat dus terug en dus hebben we morgen een uur... extra. Of juist niet? Of... ah fijn, hét gesprek of we al dan niet 60 minuten 'extra' hebben is bij voorbaat dit weekend, en vast ook de maandag, het gesprek van de dag.

De Europese Commissie wil het heen en weer zetten van de klok het liefste afschaffen. Nederland beraadt zich nog op een standpunt - lidstaten mogen zelf beslissen wat ze willen. Meteorologen van Weeronline namen onlangs stelling met een heel andere optie: het verzetten van de klok met een halfuur. Zo hebben we wel profijt van de zomer- en wintertijd, maar heeft ons bioritme er niet al te veel onder te leiden.

Nu vallen de effecten van de wintertijd nog mee, Nederland kan een uurtje langer slapen en voor de winkeliers onder de lezers: de winkel kan uurtje 'later' open (als de klanten zich dat tenminste ook realiseren natuurlijk).

Huiskamervraag: en wanneer werd in ons land de zomer- en wintertijd voor het eerst ingevoerd?

William Willett

En dat allemaal omdat één man in 1907 het idee lanceerde de klok te gaan verzetten. William Willett kan worden gezien als de belangrijkste lobbyist voor het gehannes met tijden. In zijn brochure ‘The Waste of Daylight’ rept hij over energiebesparing en lange zomeravonden, die in het vooruitschiet liggen.

De aannemer uit Londen pleitte er overigens wel voor veel vaker van tijd te veranderen dan nu het geval is. In 1907 kwam hij met het plan om de klok in de lente op vier opeenvolgende zondagen steeds twintig minuten vooruit te zetten. Op zondagen in september zou de klok dan weer steeds twintig minuten teruggezet moeten worden. Willett financierde de lancering van zijn idee zelf, in eerste instantie alleen om te zien hoe het wordt weggehoond.

Pas na het overlijden van Willett in 1915 werd zijn voorstel uitgevoerd, tijdens de eerste Wereldoorlog. De Duitsers wilden tijdens de Eerste Wereldoorlog kolen besparen en voerden in 1916 in bezet Frankrijk en België voor het eerst de zomertijd in. Daarbij werd de klok één uur achteruit gezet.

Huiskamervraag: en wanneer werd in ons land de zomer- en wintertijd voor het eerst ingevoerd?

1977.