Nieuws Actueel

Zon redt oogst Brabantse wijnmakers

Dit weer maakt veel goed voor de Brabantse wijnboeren. Zij kunnen wellicht eerder en meer oogsten dan normaal, meldt het Brabants Dagblad.

Nicole Roelands | Foto: Tonny Presser 29 augustus 2016

Wijnmakers Brabant

Waar begin deze maand nog werd gevreesd voor een slechte druivenoogst, staan de wijnboeren nu te springen. Het zonnige weer zorgt voor een snellere stijging van het suikergehalte in de druif. En dat heeft weer invloed op de kwaliteit van wijn: "Van slechte druiven maak je geen goede wijn."

Voldoende zonlicht

De weergoden zijn de wijnboeren in de Bourgogne en Champagne op dit moment slecht gezind, maar niet die in Brabant. Het voorjaar was koel en nat, maar de zon maakt nu veel goed. Zo heeft hobbyist Jan Janssens van Wijngaard de Hoge Bremberg in Etten-Leur al trossen weg moeten knippen, omdat de achterste trossen anders niet voldoende zonlicht krijgen. "Normaal hangen er per stek zo'n twaalf tot vijftien trossen, dat zijn er nu meer. Dan moet ik soms een handje helpen."

Hogere opbrengst

Samen met een vriend heeft Janssens een wijngaard van duizend vierkante meter waar ze vier soorten druiven verbouwen. "Ik loop regelmatig door de wijngaard om het suikergehalte te meten. Dat heeft namelijk weer invloed op het alcoholgehalte. Dit weer zorgt voor een snellere rijping, waardoor de kans bestaat dat druiven eerder geoogst moeten worden." Janssens haalt als hobbyist gemiddeld 120 tot 140 liter wijn op per seizoen. Hij verwacht dat de opbrengst dit seizoen 10 tot 15 procent hoger zal zijn. "Dit weer is meer dan welkom. Gelukkig hebben de druiven het natte weer doorstaan."

Ook slechte oogst

In Prinsenbeek is dat anders. Mark Ottenheim houdt samen met twee vrienden Wijnboerderij de Hooiberg, als hobby. Daar is de oogst kleiner dan andere jaren. Het natte weer heeft ervoor gezorgd dat er veel misbloei is. "Misbloei betekent dat er geen vrucht aan de steel groeit. En als dat zo is, groeit er heel het seizoen geen vrucht op die plek. Ook zijn de druiven die wel aan de stelen zitten kleiner dan normaal. Dat heeft geen invloed op de smaak van de wijn, maar de trossen zijn wel minder groot. Ik verwacht dat de oogst 40 procent minder is dan normaal." Ottenheim heeft ook van collega's gehoord dat hun oogst slecht is.

Snel oogsten

Jos Hereijgers heeft een wijngaard twintig kilometer verderop, in Zundert, en zegt daar nergens last van te hebben. "Ik denk dat het komt omdat wij hier nog net in die Zeeuwse luchtstroom zitten. Die is iets warmer. Maar het scheelt niet veel, wij hebben het maar net ontlopen." Het wijnbedrijf van Hereijgers, Wijndomein van der Herstraten, is twee hectare groot en telt zes verschillende druivensoorten. "Ik heb zaterdag voor het eerst het suikergehalte van de druiven gemeten. Normaal hoeft dat nooit zo vroeg. De hoogte verraste mij. Het is namelijk nu al best hoog." De Zundertenaar verwacht al snel te moeten oogsten. Normaal gebeurt dat rond 25 september.

Rijpingsproces

Nog eens dertig kilometer verder naar het westen, in Ossendrecht, ligt Domaine de Brabantse Wal - Onze Wijngaard van Paul Bosse. Ook hij is blij met het weer. "Het maakt een hoop goed, want het begin van het seizoen was erg nat. Dat is goed voor de ontwikkeling van de plant, maar met dit weer stijgt het suikergehalte van de druif. En dat bepaalt de kwaliteit van de wijn, want van slechte druiven kun je geen goede wijn maken." Volgens Bosse is zonlicht in de laatste weken van het rijpingsproces erg belangrijk. Dit beaamt ook Jeroen van Mierlo, vinoloog en wijndocent. "Zonlicht zorgt voor een toename van de aroma- en kleurstoffen in de schil. Daarnaast dragen deze temperaturen bij de gezondheid van de druivenstok."

Wijnboeren gezocht

In hartje Zundert ligt een wijngaard die je het gevoel geeft dat je in een Franse wijnstreek loopt. Deze wijngaard, Wijndomein van der Herstraten, is in handen van Jos en Betsie Hereijgers. Jarenlang hadden zij een boomkwekerij, maar in 2006 durfde het stel de stap te nemen om de eerste wijnmakerij in Zundert te worden. "We stopten met de boomkwekerij en waren nog te jong om achter de geraniums te gaan zitten", legt Jos uit. Nu ze allebei in de 70 zijn, wordt het tijd om een opvolger te zoeken voor hun wijndomein aan de Stuivezandseweg. Het perceel is twee hectare groot en heeft zes verschillende soorten druiven en wijnen. Het bedrijf heeft alles in huis om de wijn zelf te maken en verkopen.

Gerelateerd nieuws:

De zon maakt het verschil voor deze Brabantse ondernemers

Wijn van wijngaard Hof van Twente gaat de wereld over

Nonnen worden wijnboer