Nieuws Actueel
Zonder strategie geen toekomst
Strategie. Die is onontbeerlijk om als ondernemer verder te komen. In de Week van de Ondernemer draait het om de vraag: welke strategie pas ik wanneer toe? Het Parool over strategieën tijdens de Week van de Ondernemer.

Nee, Remko Wouters van Synpact is heus geen 'blije eikel', om het maar meteen ondiplomatiek uit te drukken. De oprichter van Synpact, initiator van de Week van de Ondernemer, kan echter moeilijk zijn enthousiasme bedwingen. Het ondernemersvertrouwen is in 2016 positief. Punt uit. Dat blijkt uit zijn vele gesprekken met ervaringsdeskundigen en vooral uit de cijfers van het CBS: de stemming is daarom, zacht gezegd, opgewekt.
Het ondernemersvertrouwen komt aan het begin van het derde kwartaal uit op 7,9 en ligt daarmee ruimschoots boven het gemiddelde sinds de start van de waarneming in 2008. Sinds begin 2014 zijn de ondernemers onafgebroken positief gestemd. Wouters: "Die ontwikkeling is natuurlijk bepalend voor de sfeer tijdens de Week van de Ondernemer, wat wij zelf altijd een cadeau voor ondernemend Nederland noemen. Het gaat om ontwikkeling en beter worden. De blik is zonder twijfel vooruit gericht."
Investeringen
"Na jaren van krimp komt er eindelijk weer ruimte voor groei. En de investeringen die daarvoor nodig zijn," zegt Eric Saris, directeur bedrijven van Rabobank Nederland. "Voor die investeringen kan het Nederlandse midden- en kleinbedrijf gebruikmaken van een veelheid aan financieringsbronnen; van bancaire financiering tot private investeerders en regionale ontwikkelingsmaatschappijen. Ondernemers hebben meer keuze dan ooit. "
Maar hoe vindt een ondernemer in het financieringsdoolhof de juiste weg? Saris: "De wereld verandert in hoog tempo. De vraag vanuit de ondernemers is niet meer dezelfde als tien jaar geleden, en dat geldt net zo goed voor wat de banken aanbieden. Zo proberen wij onze zakelijke klanten te 'ontzorgen'. Door bijvoorbeeld één aanspreekpunt aan te bieden waar ondernemers voor alle financieringsmogelijkheden terechtkunnen."
Flexibiliteit
Wouters organiseert al negentien jaar de Week van de Ondernemer. Hij ziet dat het momenteel meer dan voorheen draait om de flexibiliteit en de wil om te kunnen veranderen. "Building better business - dat is het thema van dit jaar. Ben jij op de beste manier aan het bouwen aan je bedrijf? Kan het slimmer, sneller en hoe doen andere ondernemers dat?"
Het is een ijzeren wet: de meeste mensen vinden het niet zozeer ingewikkeld om het onbekende te betreden, maar juist om het bekende te verlaten. Het ligt in onze aard om te beschermen wat we nu hebben. Wouters: "Deze menselijke eigenschap komt goed van pas in tijden waarin we moeten overleven. In de moderne maatschappij zit dezelfde eigenschap ons vaak in de weg."
De bouw is een goed voorbeeld van een sector die zichzelf, genoodzaakt door de crisis, onlangs opnieuw uitvond. Architecten bieden tegenwoordig op maat gemaakte huizen aan, gemeenten verkopen zelfbouwkavels en particulieren gaan in groepsverband met bouwmaatschappijen aan de slag. Saris: "De vitaliteit in de bouw is op dit moment enorm. Dat heeft ook zijn weerslag op de wereld erom heen - zoals de bouwmarkten, de makelaars en de timmermannen en klusbedrijven. Iedereen springt op die rijdende trein, in de wetenschap dat de spelregels nu anders zijn dan voor de crisis. Die omwenteling toont aan hoe buigzaam ondernemers eigenlijk zijn."
Regierol
Uit onderzoek blijkt dat 75 procent van de ondernemers wil of moet vernieuwen. Daar is vaak een nieuwe of aangepaste financiering voor nodig. Saris: "Voor een goed onderbouwd plan zoeken we samen met de ondernemer naar een passende financiering - zowel bancair als niet-bancair. Dus ook de rol van de bank is veranderd. Onze kennis en lokale netwerken zetten we nu echt in om ondernemers in hun ambities bij te staan. Deze regierol is nieuw, maar past ons goed."
Nederlandse banken hebben 140 miljard euro aan krediet uitstaan bij het MKB. Steeds strengere kapitaaleisen maken wel dat banken kritischer zijn in hun kredietverlening. Saris: "We hebben allemaal onze les geleerd. Tegelijk is veel mogelijk. Het aantal alternatieve financieringsvormen stijgt, zoals crowdfunding, kredietunies, private investeerders, participatiemaatschappijen, MKB-obligaties, regionale ontwikkelingsmaatschappijen en stimuleringsregelingen van lokale en nationale overheden. Dat biedt allerlei kansen voor ondernemers die zoeken naar investeringsruimte. Dat noemen wij stapelfinanciering. En anders dan vroeger gaat het tegenwoordig razendsnel: een dag na invulling van de digitale aanvraag meldt zich een adviseur die laat weten of het tot een akkoord kan komen of niet.
Relevantie
Remko Wouters hoopt tijdens de Amsterdamse editie van de Week van de Ondernemer veel ondernemersplannen de juiste richting te geven: "Wij doen dagelijks onderzoek. Daartoe hebben we duizend ondernemers per dag aan de telefoon. De relevantie van groei en vernieuwen is op dit moment hoog. Wij willen daarbij een helpende hand bieden, door ondernemers aan het denken te zetten en hen met specialisten in contact te brengen."
Ideeën genoeg, weet Wouters. "Het gaat erom de plannen te toetsen en te verbeteren, en daarna ook echt uit te voeren. Het punt is dat de meeste ondernemers geen manager boven zich hebben die de lijnen uitzet of de strategie bewaakt. Ze moeten alles zelf doen. In zo'n structuur kan een samenkomst met bondgenoten, zoals tijdens de Week van de Ondernemer, vruchtbaar zijn. Met gastsprekers en workshops bieden wij inspiratie. Die inspiratie is misschien net dat ene, noodzakelijke duwtje in de rug."
- SLIMMER, SNELLER -
Het programma van de Week van de Ondernemer staat dit jaar in het teken van building better business: zijn ondernemers op de beste manier aan het bouwen aan hun bedrijf? Kan het slimmer, sneller en hoe doen andere ondernemers dat?
Uit onderzoek blijkt dat 75 procent van de ondernemers wil of moet vernieuwen. De Week van de Ondernemer heeft een programma samengesteld om ondernemers hierbij te helpen.
In de evenementenlocatie Taets (Amsterdam-Zaanstad) is woensdag 16 november een speciale dag waar ondernemers inspiratie kunnen opdoen bij sprekers en workshops op het gebied van strategie, marketing, technologie, team en financieren. Sprekers zijn onder anderen Ben Tiggelaar, Igor Beuker, Erik Scherder, Edith Bos, Maarten Steinbuch en Jochem Uytdehaage.
Deze commerciële bijlage, gemaakt in samenwerking met organisator Synpact, biedt een overzicht van de activiteiten tijdens de Week van de Ondernemer.