Nieuws Actueel

Zonder stropdas naar galerie in Almelo

Figuratieve en abstracte schilderijen trokken zaterdagmiddag ruim 150 bezoekers naar de eerste open dag van kunstuitleen bij Galerie Alberts.

Van onze redactie 14 maart 2016

Alberts reinier van willigen

De deuren van Galerie Alberts staan uitnodigend open. Nieuwsgierig lopen mensen binnen en kijken verbaasd om zich heen bij het zien van de grote collectie schilderijen en beelden. Een enkeling schrikt op als 'de directeur' het pad belemmert. Krokodil, de buldog van eigenaar Joep Vrielink , staat bovenaan in de rangorde binnen het bedrijf en kijkt niet op of om als het publiek hem passeert. Hij heeft zojuist zijn lunch verorberd en ploft verzadigd neer in de hoek met het beste overzicht.

Open dag"Het loopt de hele middag gezellig door", merkt directeur Vrielink op. "Vandaag is de eerste open dag. Voor ons is dat afwachten wat de belangstelling is. Dit jaar is er geen atelierroute meer en daarom wilden we iets anders organiseren. Wat ik merk is dat veel mensen bang zijn voor kunst. Kunst is eng, moeilijk, chic", noemt hij een aantal vooroordelen. "Natuurlijk is dat niet zo. Om hier binnen te komen hoef je echt geen stropdas om. Door deze open dag hoop ik die drempel te verlagen."

HuurAan de wanden in de galerie hangen werken van bekende en minder bekende kunstenaars. De schilderijen zijn te koop en te huur. "Bij de meeste klanten geniet het de voorkeur om voor aanschaf eerst te huren", is de ervaring van de ondernemer. "Met een spaarsysteem kan krediet worden opgebouwd. Als de huur wordt omgezet in koop, is de prijs lager." Afhankelijk van de grootte en de waarde wordt de huurprijs bepaald.

IndrukVolgens Vrielink gaat het bij kunstwaardering niet zozeer om de naam die onder het werk staat, maar om de indruk die het geeft. "Smaken verschillen", zegt de galeriehouder verder. "Het verbaast me vaak waar de voorkeur van mensen naar uit gaat. Zelfs met jarenlange ervaring is dat totaal niet in te schatten. Dan kom ik bijvoorbeeld met een klassiek schilderij van een boerderij en verlaten ze het pand met een abstract, kleurrijk exemplaar. Belangrijk is wat mensen willen én durven. Wanneer een kunstwerk opvallend is, vragen ze zich bijvoorbeeld af: 'wat zal oons Henny doar van vind'n'. Of de kinderen moeten meebeslissen bij het uitzoeken. Zij zijn in de toekomst immers de erfgenamen. We maken van alles mee hier."

LijstenmakerVrielink schildert niet. Hij is de lijstenmaker binnen het bedrijf. Lijsten voor de schilderijen, maar ook voor foto's, borduurdoeken, knipmutsen en zelfs trouwjurken. Veel van de landschappen die een plek aan de wanden hebben gekregen, zijn van de hand van Pieter Vierhout. Deze zaterdag schildert hij in de stadsboerderij die verscholen ligt achter de entree van de galerie.

Bezoekster Liesbeth Veenstra kan zijn kunst wel waarderen. "Dit vind ik erg mooi", zegt ze wijzend naar een Toscaans landschap. Vervolgens knikkend naar de muur ernaast: "En dat stilleven dat wil ik ook wel thuis. Het is nooit bij me opgekomen om kunst te lenen. Onlangs zijn we verhuisd naar een appartement. We wilden niet zoveel meer aan de muur. Dat wat een plek kreeg, daar zijn we aan gehecht. Als ons huis groter was zou ik gehuurde kunst zeker overwegen."

Grootste kunstuitleenMet een collectie van ruim vierduizend schilderijen is Alberts de grootste kunstuitleen in Twente. Nog altijd koopt Vrielink nieuwe stukken. "In feite is kunst tijdloos, maar ik kan niet tien jaar de zaak sluiten en vervolgens verdergaan. Dan is de collectie verouderd. Ook in kunst zijn er trends."

Voor kunst en koffie kunnen bezoekers van dinsdag tot en met zaterdag van 12.00 tot 17.00 uur terecht in de galerie.

Foto: Reinier van Willigen