Nieuws Actueel
Zonnegroet uit Zeeland
Het Kremlin zat achter mediaondernemer Derk Sauer (63) aan, maar die laat zich niet gek maken. Daar helpt zijn yogacamping bij die hij met Ellen Verbeek (57) is begonnen, schrijft het Parool.

Zo leid je kranten en tijdschriften en zo beheer je een camping. Mediamagnaten Derk Sauer en Ellen Verbeek zijn yogacamping Yogabee begonnen in Domburg, Zeeland.
Boerderij
Het is niet dat Sauer en Verbeek nu niet meer in de media werken - de camping is erbij gekomen. Die hoort bij een boerderij en die hoort van oudsher weer bij hun landgoed Duinvliet. In de loop der jaren verkochten vorige eigenaren stukken van dat landgoed, maar Sauer en Verbeek willen het in ere herstellen. Ze kochten zodoende de boerderij en eerder al een villa die ook bij het terrein hoort.
Dat het een yogacamping moest worden, was al snel duidelijk. Verbeek leidt het Russische yogablad Yoga Journal en is een overtuigd yogi. Ook Sauer doet aan yoga - hij stond al eens op zijn hoofd in DWDD. In de villa van Duinvliet opende het stel eerder een yogaretreatcentrum.
Biologisch
"We dachten: er zijn hier al zo veel campings in de buurt," zegt Verbeek. "Laten we van de onze dan een yogacamping maken. Het is een mooi terrein, we vinden het belangrijk dat we er dan ook iets nuttigs en leuks mee doen. Nu hebben we de eerste yogacamping van Nederland." Een staanplaats is te boeken vanaf 27 juni.
Op de camping kun je een eigen tent opzetten of een van de caravans of luxe safaritenten huren. Bij de prijs inbegrepen zit elke ochtend een yogales en een ontbijt met biologische producten in het restaurant dat bij de camping is gebouwd. Als het druk is op de camping, wordt een paar avonden per week in dat restaurant gekookt en kunnen mensen uit het dorp aanschuiven. De yogales wordt gegeven in de boerderijschuur die is omgebouwd tot yogastudio. Er zijn vier docenten uit de omgeving voor aangetrokken. "In principe kunnen veertig deelnemers tegelijk een les volgen," zegt Verbeek. "Dus uit het dorp kun je ook aanhaken. Dan kost het vijftien euro per les. En als je op de camping verblijft, hoef je trouwens niet per se naar de les. We hadden vorig jaar - ons eerste jaar - ook veel vrouwen die de les volgden terwijl hun man iets anders ging doen."
(Tekst loopt door onder foto)
Retreatcentrum
Yoga is de laatste jaren enorm gegroeid. Volgens het Nederlands Olympisch Comité is yoga een van de tien meest beoefende sporten in Nederland. Je ziet het terug in de hoeveelheid yogastudio's alleen al in Amsterdam.
In Domburg merken Sauer en Verbeek het aan de interesse in bijvoorbeeld het retreatcentrum. Dat is tot en met volgend jaar volgeboekt.
Voor het retreat van de Vlaamse arts en yogadocente Jutta Borms, waar Het Parool bij was, schreef het maximale aantal deelnemers (zestien) in, variërend van twintigers tot drie tachtigers. In de ochtend is er een yogales, gevolgd door een veganistische brunch van de Amsterdamse foodblogger Jolijn Pelgrum. 's Middags kun je intekenen op een massage of naar het strand gaan, dat tien minuten lopen is. Een weekend later is het de beurt aan de Amsterdamse yogaleraar Rolandjan van Mulligen, van yogaschool Delight Yoga.
Beetje kak
"Van oudsher is Domburg een beetje kak," zeg Verbeek. "Het is waar de gegoede badplaatsganger zich ophoudt." En de stad heeft een Amsterdams linkje. Zo trok de Amsterdamse arts Johann Georg Mezger omstreeks 1886 naar Domburg om daar zijn patiënten te behandelen. Mezger - genoemd als een van de grondleggers van de fysiotherapie - had daarvoor jaren in het Amstel Hotel patiënten ontvangen, veelal van adellijke afkomst. Via zijn Zeeuwse vrouw belandde Mezger in Domburg, waar patiënten zijn behandelingen konden ondergaan én aan zee konden kuren. Mede dankzij Mezger is Domburg een populaire badplaats geworden. Zijn standbeeld staat in het centrum.
Sauer en Verbeek belandden in Domburg omdat de familie van Sauer oorspronkelijk uit Zeeland komt. Met yoga kwamen hij en Verbeek al zeker twintig jaar geleden in aanraking, zegt Sauer. "We werden midden jaren negentig bedreigd in Rusland en dat gaf enorm veel stress. Bij de Indiase ambassade gaven ze yogalessen. Ellen is die gaan volgen en ik ben later gaan meedoen."
Droom
Sauer vertelt dat het in hun aard zit om er dan ook meteen wat mee 'te willen doen'. Zodoende kwam tien jaar geleden Yoga Journal uit. Ook organiseerde Verbeek in Moskou 'yogamarathons', waar onder andere geld mee werd opgehaald voor goede doelen. Haar droom is om in Domburg uiteindelijk 'yogafestivals' te organiseren.
Ondertussen is het politieke klimaat in Rusland niet altijd even vriendelijk voor yoga. De Russische stad Nizhnevartovsk (in het noorden van West-Siberië) deed yoga vorig jaar in de ban, vanwege het 'occulte' karakter.
RBK
Voor de Sauers is het klimaat in Rusland ook niet gunstig. Derk Sauer schreef onlangs in zijn column in deze krant dat het doek mogelijk moet vallen voor de nieuwswebsite RBK, die hij vier jaar geleden begon (de site is vergelijkbaar met Nu.nl). Sauer werd door de Russische justitie verdacht van betrokkenheid bij bedrijfsfraude; de autoriteiten vielen bij het moederbedrijf binnen.
Maar intussen is de storm weer wat geluwd, na het opstappen van de hoofdredacteur van RBK, en zijn de Sauers weer terug in Moskou.
Is de yogacamping niet ook een middel om op termijn weg te gaan uit Rusland? "Nee," zegt Sauer, "wij willen in Rusland blijven wonen. Onze kinderen zijn daar opgegroeid. We hebben het er naar onze zin. Nederland is fijn, maar in Rusland leef je bij de dag."