Nieuws Actueel

Zonnepanelen voor jouw onderneming

Het gaat al 5 jaar goed, met jou als ZZP’er. Met een stuk aanbouw dat functioneert als je kantoor (of salon) maak je behoorlijk wat uren in je kantoor aan huis. Maar je merkt toch dat je meer energie verbruikt dan je zelf in de eerste instantie dacht. Geen man overboord! Sterker nog, het heeft je geactiveerd om na te denken over je energieverbruik. Het besparen gaat al goed door bij de bouw van de aanbouw actie te hebben genomen betreft isolatie. Je gebruikt stekkers met timers en kunt met een goede thermostaat en een app op afstand de temperatuur in gaten houden. Voor een duurzame onderneming behoort ook het zelf opwekken van je energie tot een van de opties. Maar kan dat wel? Wat zijn mijn mogelijkheden? Waar moet ik aan denken? En nog belangrijker, mag ik het aftrekken van de belasting? En wanneer?

Nuon 15 juni 2016

Zonnepanelen 16

Algemeen

Houd rekening met je daksoort. Niet op elk dak zijn zonnepanelen te bevestigen. Zo zijn riet, leisteen, een groen dak (wél goed voor isolatie), zink of aluminium geen optie voor zonnepanelen. Weet wat je dakoppervlakte is. Hoe groter de oppervlakte, hoe meer je gebruik kunt maken van zonnepanelen. Kijk naar de ligging van het dak. Zorg ervoor dat er geen schaduw valt op de zonnepanelen door bijvoorbeeld uw eigen huis of bomen. Zelfs een lantaarnpaal kan al voor 14% minder opbrengst per jaar zorgen. Hoe is de vorm van het dak? Heb je een puntdak, schuin dak of een plat dak? Bij de investering is dit een punt om rekening mee te houden. De hoek van de ligging van de panelen is essentieel voor het rendement. Misschien wel het belangrijkste: weet hoeveel energie je onderneming verbruikt. MAXIMAAL betekent niet per definitie OPTIMAAL. Een schuin dak van 20m2 met 10 zonnepanelen heeft een terugverdientijd van 8 jaar en een rendement van 12,95%. Terwijl ditzelfde dak met dezelfde terugverdientijd en maar 8 zonnepanelen een rendement van 14,75% heeft!

Waar moet ik aan denken vanuit mijn onderneming?

Bovengenoemde punten zijn belangrijk om rekening mee te houden en gelden voor iedereen. De fiscale voordelen verschillen echter per type ondernemer.

Weet ongeveer hoeveel van de op te wekken zonne-energie je zakelijk gaat gebruiken. Opgewekte zonne-energie kan pas vanaf 10% meegenomen worden als zakelijke aftrekpost. Weet wat je wilt investeren. En natuurlijk moet je onderneming winst maken.

Wat zijn de aftrekposten?

E.I.A. – Energie Investeringsaftrek. Dankzij het E.I.A. is het mogelijk een groot gedeelte van je zonne-energie investering (afhankelijk van de grootte van de investering) af te trekken van uw bedrijfswinst. Je komt hiervoor in aanmerking bij een systeem van minimaal 25 kWp, met een aansluiting van maximaal 3 x 80A. Het maximumbedrag dat voor E.I.A. in aanmerking komt is € 750,- per kW piekvermogen. K.I.A. – Kleinschaligheid Investeringsaftrek. Met de K.I.A. kun je een bedrag tussen de €2.301,- en €311.242,- aftrekken dat je investeert in bedrijfsmiddelen voor je onderneming. K.I.A. is een percentage van al je investeringen in één jaar. De hoogte van het percentage hangt af van het geïnvesteerde bedrag. BTW en algemene investeringsaftrek. Je mag natuurlijk ook de BTW van je investering in bedrijfsmiddelen aftrekken.

Deze lijst maakt het makkelijker om te weten wat zonnepanelen voor jouw onderneming kunnen betekenen. Ga jij er ook voor?