Nieuws Actueel

ZZP'er maakt zich zorgen om modelovereenkomst

ZZP’ers maken zich zorgen om de modelovereenkomsten die per 1 mei de VAR-verklaring moeten vervangen, zo blijkt uit een online petitie. In een paar dagen tijd is deze al bijna 23 duizend keer ondertekend.

Eveline Meijer 22 februari 2016

Zzp 67

Lees ook:ZZP'er: werknemer nieuwe stijlModelovereenkomst ZZP'er, dit is wat je moet weten

De petitie verzoekt de Minister van Financiën het plan Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) te herzien en de voorwaarden te vereenvoudigen. Daarnaast willen ZZP’ers beter geïnformeerd worden door de Belastingdienst en het Ministerie van Financiën over de nieuwe wet, via een persoonlijk bericht. Daarnaast wordt er gevraagd om een voorbeeldovereenkomst voor iedere branche waar ZZP’ers actief in zijn.

Payroller Volgens muzikant en journalist Botte Jellema schrikken niet alleen ZZP’ers, maar ook opdrachtgevers van het nieuws. Tegenover Nieuwsuur zegt hij: "Velen zeggen: 'Hier heb ik geen zin in. Dus kom maar werken als payroller of tijdelijk in dienst, maar dan moet je er na een tijdje wel weer uit'. Dit maakt juist een schijnwerknemer van mij. Daarnaast maakt het mijn eigen bedrijf kapot."

Andere zorgen zijn dat er veel meer papierwerk bijkomt voor ZZP’ers, aangezien je vaak voor iedere opdrachtgevers een andere overeenkomst moet hebben.

Eerder deze maand beloofde staatssecretaris Wiebes dat er snel meer duidelijk wordt en dat 2016 een overgangsjaar wordt, en er dan nog geen boetes worden uitgedeeld.