Nieuws Actueel

Zorgen over wildgroei van airbnb's Arnhem

Een weekeindje weg in eigen stad? Geen probleem. De regio Arnhem kent inmiddels zo'n 250 particuliere hotels: de zogeheten airbnb's. Een overnachting in een huis of kamer bij particulieren begint al bij twee tientjes. Toch klinken er kritische geluiden: worden de reguliere hotels niet de dupe van de opmars van airbnb's?

Stephen Friedrichs 1 maart 2016

Arnhemcentrum

Waar een hotel aan tal van regels dient te voldoen, glippen uitbaters van een airbnb vooralsnog door de mazen van de wet. En dat is tegen het zere been van het Arnhemse hotelwezen, blijkt uit een rondgang van deze krant langs zeven hotels, schrijft De Gelderlander.

Ook het CDA maakt zich zorgen en heeft aan het college vragen gesteld over de wildgroei van airbnb's in Arnhem.

"Het zou gelijke monniken, gelijke kappen moeten zijn", zegt Linda Hundersmarck, manager bij de Holiday Inn Express in Arnhem. "Wij moeten als hotel voldoen aan eisen van bijvoorbeeld brandveiligheid en hygiëne, die controle bestaat er bij airbnb's niet."

Hotel Arnhem Centraal ziet de klandizie als gevolg van airbnb's teruglopen, zegt een woordvoerster. "Het is oneerlijke concurrentie. Natuurlijk merken hotels de gevolgen. Ik zou het toejuichen wanneer de politiek in Arnhem de onduidelijke situatie rondom de airbnb's zou aanpakken."

Airbnb is sinds de oprichting in 2008 bezig aan een heuse opmars. Wereldwijd worden circa 2 miljoen privé-accommodaties te huur aangeboden, een kleine zeshonderd daarvan bevinden zich in de regio Arnhem/Nijmegen.

Henk Montfrooy, raadslid van het CDA, heeft het college verzocht de situatie in Arnhem concreet in de kaart te brengen. "Ik ben absoluut niet tegen het fenomeen van airbnb's. Het kan een mooie aanvulling zijn om toeristen naar Arnhem te trekken. Maar dan moet het wel legaal gebeuren. Op dit moment vindt er een hoop plaats onder de radar, daar is geen enkele controle over. Dat kan leiden tot concurrentievervalsing."

Montfrooy wijst op de situatie in Amsterdam. "Uit onderzoek van de NOS is gebleken dat fraude bij particuliere verhuur in die stad nog steeds hand over hand toeneemt en maar moeilijk uit te bannen is. De gemeente Amsterdam heeft daarom nu duidelijke regels opgesteld waar airbnb's aan moeten voldoen. Daardoor ontstaat er een eerlijker situatie. Wellicht moeten we daar in Arnhem ook naartoe."