Nieuws Actueel

Zorgtechconcern Philips koploper in licht hogere AEX

Zorgtechnologieconcern Philips was maandag de sterkste stijger in de AEX-index op het Damrak, die een kleine winst liet zien. Beleggers maakten zich verder op voor het begin van het cijferseizoen op het Damrak. Afgelopen vrijdag werd het seizoen in de Verenigde Staten al afgetrapt met de resultaten van enkele grote Amerikaanse banken. De week begint verder relatief rustig doordat Wall Street dicht blijft vanwege Martin Luther King Day.

ANP 16 januari 2023

ANP160123079 1

Ook gaat de aandacht uit naar het World Economic Forum. Voor deze jaarlijkse bijeenkomst komen wereldleiders en de top van het bedrijfsleven deze week samen in het Zwitserse Davos. Tijdens de bijeenkomst, die duurt tot en met vrijdag, worden belangrijke onderwerpen besproken zoals handelsoorlogen, de oorlog in Oekraïne, de gestegen kosten voor levensonderhoud en de opwarming van de aarde.

De stemming op de Europese beurzen bleef voorzichtig. In de eerste weken van 2023 hebben de aandelenmarkten al een stevige opleving laten zien door het optimisme over de heropening van de Chinese economie, de gedaalde energieprijzen in Europa en de afkoelende inflatie in de VS.

Signify

De AEX noteerde in de ochtendhandel 0,1 procent hoger op 748,61 punten. De MidKap steeg 0,4 procent tot 997,82 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs klommen tot 0,3 procent.

Philips was de grote winnaar met een plus van 2 procent. Verzekeraar NN Group volgde op afstand met een winst van 1 procent. Bierbrouwer Heineken en supermarktconcern Ahold Delhaize wonnen tot 0,8 procent. Techinvesteerder Prosus sloot de rij in de AEX, met een min van 1,3 procent. Verlichtingsconcern Signify daalde 1,2 procent, na een stevige verlaging van het koersdoel door analisten van Berenberg.

Arcadis

In de MidKap stonden kunstmestproducent OCI en luchtvaartcombinatie Air France-KLM bovenaan, met winsten van rond de 2 procent. Maaltijdbezorger Just Eat Takeaway, die later deze week met cijfers komt, verloor ruim 1 procent. Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl liet weten boodschappen van de Britse supermarktketen Sainsbury's te gaan bezorgen.

Arcadis bleef ongewijzigd. Het advies- en ingenieursbureau heeft een opdracht gekregen voor de planning en het projectmanagement bij de bouw van een grote fabriek voor batterijen voor elektrische auto's in het Duitse Kaiserslautern. De accufabriek wordt gebouwd door Automotive Cells Company, een samenwerking van Stellantis, Mercedes-Benz en een dochterbedrijf van TotalEnergies.

De euro was 1,0820 dollar waard, tegen 1,0804 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 1 procent goedkoper op 79,07 dollar. Brentolie kostte 1,1 procent minder op 84,38 dollar per vat.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws