Nieuws Actueel
Zoveel partijen, zoveel meningen over de Coolsingel
Veel pogingen zijn er de afgelopen decennia gedaan om de Coolsingel weer grandeur en uitstraling te geven, maar geen van de initiatieven haalde de eindstreep. En ook het meest recente plan voor een metamorfose van de befaamde Rotterdamse stadsboulevard oogst volop kritiek. "Een opgeknapte Coolsingel die niet werkt, daar heb ik geen zin in." Dit bericht het AD vrijdag.

De Coolsingel; je zou er somber van worden. Waar andere wereldsteden pronken met La Rambla of Champs-Élysées zit Rotterdam opgescheept met een stenen goot, waar kraak noch smaak aan zit. Auto's ronken, trams tingelen, pizzabrommertjes knetteren. Daartussendoor doen voetgangers moedige pogingen om de overkant te bereiken.
Projectontwikkelaar Vincent van Valen van Van Omme & De Groot ziet het dagelijks aan zich voorbij trekken, vanuit zijn kantoor in het monumentale Erasmushuis, vlakbij het Beursplein. "De Coolsingel is geen verblijfsgebied", zegt hij. "Wie erop staat, wil er zo snel mogelijk weer vanaf. Voor de oorlog had deze route allure. Nu haal je het niet in je hoofd om hier te gaan flaneren."
Juist dat laatste moet weer volop mogelijk zijn op de Coolsingel van de toekomst. Voor 47 miljoen euro moet het traject tussen het Hofplein en de Schilderstraat weer spic en span worden, een groen walhalla voor de fietser en de voetganger, met een veel minder prominente rol voor de auto. "Oude glorietijden moeten herleven", zo wordt gekopt boven een gelikte website, waarop de plannen worden ontvouwd.
StokpaardjesEen florerende en opgefriste Coolsingel, het moet één van de grote wapenfeiten van het huidige stadsbestuur worden. Maar een bijeenkomst vorige week ten burele van West 8, de thuisbasis van architect Adriaan Geuze, leerde dat de race geenszins is gelopen. De neuzen staan allesbehalve dezelfde kant op en vrijwel elke fractie in de Rotterdamse gemeenteraad laat zijn stokpaardjes los op dit onderwerp. Misschien wel met raadslid Bart-Joost van Rij, van coalitiepartij Leefbaar Rotterdam, voorop. Zijn visie: haal de hele tram maar van de Coolsingel af, want met een ondergronds metrotracé op dezelfde route is dat spoor bovengronds overbodig. "Dan zou je die rails moeten handhaven, omdat mensen te lui zijn om de trappen bij het metrostation af te lopen", stelt hij droogjes vast.
De manier waarop de Coolsingel-nieuwe-stijl nu op het bordje van de raad wordt gedeponeerd, zint hem allerminst. "Wat ze in het stadhuis doen, is een plannetje maken en dan vervolgens bij elke suggestie van ons zeggen: kan niet. Nou, kan niet, dat ken ik niet. We lopen al 10 jaar met het plan om de tram van de Coolsingel te krijgen en dit is de kans."
Mocht een verbanning van de tram niet haalbaar zijn, dan toch zeker deels, zo luidt zijn compromis. Van Rij: "De hele tram eraf blijkt lastig en kostbaar te zijn. Nou, doe dan maar de helft, dus het gedeelte tussen de Bijenkorf en het Hofplein. Het is onjuist dat de tram daar altijd vol zit. Ik zie zelf dagelijks dat dit absoluut niet het geval is."
47 miljoenMaar ook andere partijen vinden dat de 'Coolsingel van 47 miljoen' nog maar bleekjes oogt. En waar Leefbaar de tram wil schrappen, zien de fracties ter linkerzijde juist de kans schoon om de auto definitief te verbannen. Het onlangs gelanceerde 'tweebruggenplan' van het college is volgens deze partijen een reden te meer om de heilige koe vaarwel te zeggen in hartje stad.
Fractievoorzitter Jeroen van der Lee van de Partij voor de Dieren laat er geen misverstanden over bestaan: "Met die twee nieuwe bruggen hebben we helemaal geen auto's op de Coolsingel meer nodig. Hooguit een smal vluchtweggetje."
GroenLinkser Arno Bonte is het roerend met hem eens. Weliswaar neemt het aantal rijstroken in het voorstel van Geuze af -hier en daar blijft een éénbaansroute over- maar wat dit raadslid betreft moet er nu worden doorgepakt.
"Wij hadden die wens al langer. Het is doodzonde als je voor die 47 miljoen euro nu nog autoverkeer toelaat. Maak er een mooie wandelpromenade van. Durf te zeggen dat de auto niet meer welkom is, en dat hoeft volgens mij helemaal niet zoveel extra te kosten."
Tien gedachtenMet al die meningen dreigt het initiatief van wethouder Adriaan Visser (D66, binnenstad) niet op twee, maar op tien gedachten te hinken, net zoveel als er fracties in de Rotterdamse gemeenteraad zijn.
De VVD verwijt de plannenmakers zelfs een tunnelvisie. ,,Er wordt nu heel geïsoleerd naar de Coolsingel gekeken, terwijl die route onderdeel uitmaakt van de verkeerscirculatie in het hele omliggende gebied. We hadden ooit afgesproken dat we pas iets met de Coolsingel zouden gaan doen, als we dat hadden aangepakt. Anders verplaats je de problemen alleen maar", zegt raadslid Jan-Willem Verheij.
Bovendien, gaat hij verder, wordt de Coolsingel nu maar voor de helft onder handen genomen. "Want wat gebeurt er met de metrostations, komen er fietsenstallingen, een fontein op het Stadhuisplein, wat doen we met de paviljoentjes tegenover het oude postkantoor?"
StoeptegelsHet bredere verband, dát ontbreekt er volgens hem aan. "Dan zit je straks met een opgeknapte Coolsingel die niet werkt. Daar heb ik geen zin in." SP'er Tom Weerdmeester valt hem hierin bij: "Ik zie alleen maar nieuwe stoeptegels liggen. Doe het in één keer goed en kom met een compleet plan."
PvdA'er Leo Bruijn ziet vooral een 'cosmetische ingreep'. "Het is een goed begin. Als het de start is voor toekomstige ontwikkelingen, dan heeft het ook zijn waarde." Méér verwacht ook raadslid Nourdin el Ouali van Nida: "Wat er nu voorligt is alleen de verplaatsing van een paar rijbaantjes. Als je zoveel geld investeert, doe het dan goed. Zo niet, stop dat budget dan maar in de wijken. We moeten echt extra ons best doen om er iets moois van te maken."
Wethouder Visser heeft alle meningen aangehoord, en wijst nogmaals op het belang om met de Coolsingel aan de slag te gaan. "Dit is een van de onderdelen van het centrum waaraan nog niet is gewerkt, echt een missing link in de binnenstad. Een route die wordt gebruikt door auto's, fietsers en trams, en die ook nog veelvuldig wordt overgestoken. Dus je hebt verkeer van noord naar zuid en verkeer dat naar de overkant wil."
ExploitatieVisser benadrukt dat je 'nooit iedereen tevreden kan stellen'. "De één neemt het op voor de fiets, de andere voor de auto. En dat is gezien de achtergrond van de diverse partijen volkomen logisch."
De tram schrappen -zoals Leefbaar wil- zit er echter niet in. "Erg leuk, maar de RET stelt eisen aan de exploitatie en dat betekent dat we die trams er niet zomaar uit mogen halen. Ik begrijp de opmerking, maar die is niet helemaal realistisch. Bovendien, als je de tram gaat omleiden, dan krijg je juist elders extra drukte. Die tram blijft dus liggen."